Mitul despre cartofi care tocmai ce a fost spulberat. Ce au descoperit cercetătorii? Studiu

Mitul despre cartofi care tocmai ce a fost spulberat. Ce au descoperit cercetătorii? Studiu
Mitul despre cartofi care tocmai ce a fost spulberat. Ce au descoperit cercetatorii Studiuu

Cui nu îi plac cartofii? Indiferent că îi consumăm prăjiți, natur, în salată orientală, sub formă de piure sau făcuți la cuptor, cartofii conțin nutrienți cheie benefici organismului uman. Care este cel mai popular mit despre cartofi ce a fost demontat de către specialiști.

Cât de sănătoși sunt, de fapt, cartofii

Deși cartofii sunt extrem de gustoși, aceste legume sunt frecvent incluse pe lista de alimentele care nu sunt recomandate spre a fi consumate în exces, în special pentru persoanele care au rezistenţă la insulină, din cauza faptului că stimulează creşterea în greutate şi un risc crescut de diabet de tip 2.

Cu toate acestea, potrivit studiului realizat de Pennington Biomedical Research Centre, publicat în Journal of Medicinal Food, cercetătorii au ajuns la concluzia că, de fapt, cartofii ar fi plini de nutrienţi cheie şi ar oferi multiple beneficii pentru sănătate.

Candida Rebello, PhD, profesoară asistentă la Pennington Biomedical, a fost co-investigatoare a studiului care a examinat modul în care o dietă care include cartofi ajută sau nu sănătatea. Ce susține dieteticiana:

„Cartofii nu au un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Din contră, persoanele care au participat la studiul nostru au pierdut în greutate. Oamenii au tendinţa de a mânca aceeaşi cantitate de alimente, indiferent de conţinutul caloric, pentru a se simţi sătui.

„Prin consumul de alimente care „cântăresc” mai mult, dar care au un conţinut scăzut de calorii, puteţi reduce cu uşurinţă numărul de calorii pe care le consumaţi. Aspectul cheie al studiului nostru este că nu am redus dimensiunea porţiilor de mâncare, dar am redus conţinutul caloric al acestora prin includerea cartofilor.

Masa fiecărui participant a fost adaptată la nevoile calorice personalizate ale acestuia, însă, prin înlocuirea unei părţi din conţinutul de carne cu cartofi, participanţii s-au simţit mai sătui mai repede şi, adesea, nici măcar nu şi-au terminat masa. De fapt, puteţi pierde în greutate cu puţin efort”, a explicat specialistul.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 36 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care erau supraponderali, sufereau de obezitate sau aveau rezistenţă la insulină.

Participanţii au avut diete precis controlate cu alimente comune disponibile pe scară largă, inclusiv fasole, mazăre şi carne sau peşte, cartofi albi cu carne sau peşte. Ambele diete aveau un conţinut ridicat de fructe şi legume şi înlocuiau aproximativ 40% din consumul tipic de carne cu fasole şi mazăre sau cartofi.

Cele mai sănătoase preparate culinare cu cartofi

Cartofii trebuie gătiți în așa fel încât să le fie maximizat conținutul de fibre. Câteva opțiuni ideale sunt piureul de cartofi, cremă de creveţi şi cartofi, cartofi la cuptor sau salată de cartofi.

„Am pregătit cartofii într-un mod care să le maximizeze conţinutul de fibre. Atunci când am comparat o dietă cu cartofi cu o dietă cu fasole şi mazăre, am constatat că acestea sunt egale în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate.

De obicei, oamenii nu se ţin de o dietă care nu le place sau care nu este suficient de variată. Planurile de alimentaţie au oferit o varietate de feluri de mâncare şi am arătat că un plan de

alimentaţie sănătoasă poate avea opţiuni variate pentru persoanele care se străduiesc să mănânce sănătos. În plus, cartofii sunt o legumă destul de ieftină pentru a fi încorporată într-o dietă”, conchide experta.

Urmăriți Playtech.ro și pe