Dezastru demografic pentru România. În fiecare an, populația țării noastre scade semnificativ. Pierdem un număr de persoane echivalent cu locuitorii unui oraș. Un expert în demografie a realizat o analiză în care atrage atenția asupra viitorului românilor, în circumstanțele în care rata natalității ar urma să rămână scăzută.
În fiecare an, populația României scade cu câte 95.000 de locuitori. Este concluzia la care a ajuns expertul Vasile Ghețău, potrivit unui articol în care abordează problemele demografice ale țării noastre. Pierderea este colosală, raportată la totalul de 19 milioane de locuitori.
Specialistul a realizat o analiză pe baza datelor înregistrate în perioada 1871-2022 (primele opt luni ale anului 2022 – n.r.). România a atins apogeul din punct de vedere demografic în 1990, când numărul de locuitori a crescut de la 8,7 milioane la 23,2 milioane. În prezent, însă, în țara noastră nu mai trăiesc decât 19 milioane de oameni.
Vasile Ghețău spune că lucrurile nu se vor schimba în bine. Din contră, procentul populației urmează să scadă accentuat. În ultimele patru luni ale anului 2022, numărul locuitorilor din țară va atinge același nivel scăzut ca în anul 2019.
„Se conturează un declin natural anual de 95 mii locuitori. Imens la o populație de 19 milioane locuitori”, s-a exprimat Vasile Ghețău, în articolul „Populația României din 1871, până în 2022. De la 8,7 milioane la 23,2 milioane în anul 1990 și sub 19 milioane în anul 2022”, citat de Contributors.ro.
Astfel, în fiecare an, România pierde un număr de persoane echivalentul cu locuitorii unui oraș.
Este dificil de prevăzut o scădere a ratei mortalității în țara noastră. Mai ales în circumstanțele în care, în ultimii ani, ne-am confruntat cu asistență medicală de calitate nu foarte bună, condiții de poluare, violență, insecuritate și o pandemie de coronavirus ale cărei consecințe se resimt și în prezent.
Expertul Vasile Ghețău este de părere că rata natalității nu va înregistra o creștere în următoarea perioadă de timp. Indiferent de măsurile promise prin programul de guvernare. Mai mult, o parte dintre ele nici nu ar trebui să fie introduse, potrivit specialistului în demografie.
Dincolo de faptul că, până în prezent, niciuna dintre deciziile vehiculate cu privire la creșterea natalității nu a fost inițiată, ar fi o greșeală ca unele să devină realitate. Vasile Ghețău susține că guvernanții de la București ar trebui să organizeze consultări cu cuplurile și familiile tinere pentru a afla părerea lor despre conceperea unui copil.
„Dezvoltările demografice în anii ce vin sunt greu de conturat în actualul context. Criza energiei, explozia prețurilor, inflația, deteriorarea nivelului de trai și imprevizibilele consecințe ale războiului din Ucraina introduc multe necunoscute și fragilizează construirea de repere orientative”, se arată în lucrarea demografului.
Nu se pot lua decizii pentru creșterea natalității atât timp cât politicienii nu discută cu tinerii pentru a afla care sunt, de fapt, motivele pentru care nu doresc să aibă copii, spune expertul. Chiar și în circumstanțele în care alocația acordată de stat s-ar majora, iar perioada de concediu maternal aidoma, natalitatea va continua să rămână la un nivel de 8-9 la mie.