Una din metodele imperativ aduse în discuție, mai ales acum, este igiena corporală, mai ales a mâinilor. Acum a devenit motivație, datorită situație în care ne aflăm. În trecut igiena, cel puțin pentru unii, nu a fost pe primul plan, cu toate că ar fi trebuit. Celebrul nutriționist, Mihaela Bilic, spune exact același lucru despre igienă, și anume că este singura metădo anti-îmbolnăvire.
Conform specialiștilor, mâinile sunt cele mai comune vehicule ale microorganismelor infecțioase. Gândiți-vă la câte lucruri diferite atingeți între spălarea mâinilor. Mânerele ușilor, întrerupătoarele, balustradele, suprafețele de lucru, ustensilele, doar pentru a numi câteva.
Deși bacteriile infecțioase nu pot pătrunde într-o gazdă numai prin contactul cu pielea, dacă aveți mâinile contaminate și apoi vă atingeți ochiul, gura sau o tăietură, microbii vor pătrunde în corp. Sau, dacă atingeți o altă suprafață înainte de a vă spăla mâinile, puteți infecta pe altcineva. Specialistul Mihaela Bilic spune că igiena corporală, mai ales în această perioadă, este cea mai bună metodă de anti-îmbolnăvire.
”Igiena, cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire. Igienă a fost și va fi un rezultat al convingerilor culturale, al intereselor economice și a ideologiilor politice dintr-o anumită epocă.
Fiecare jalon al istoriei ei corespunde unui progres al științei sau unei descoperiri medicale ce ne-a mărit speranța de viață. Frontiera dintre sănătate și boală este foarte subțire, iar simpla igienă poate deveni o chestiune de viață și de moarte – dovadă sunt epidemiile și pandemiile ce au marcat istoria omenirii.”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
Principalul transportator al microbilor, cum spuneam, sunt mâinile. Spălarea și igienizarea mâinilor în câteva momente cheie este cel mai bun mod de a preveni infecția. Astfel opriți bacteriile infecțioase să aibă vreodată o cale de intrare în organism.
O altă formă de îmbolnăvire este dacă avem o simplă tăietură pe mână. O tăietură este un potențial punct de intrare sau sursă de infecție. Fără pansament adecvat și igienizarea unei plăgi, bacteriile infecțioase pot pătrunde în fluxul sanguin prin stratul epidermic al pielii sau al țesutului expus.
Pe de altă parte, dacă tu sau altcineva poartă o infecție, aceasta scapă prin sânge și alte fluide și poate continua să infecteze pe altcineva. Trebuie să acordați primul ajutor adecvat chiar și celor mai mici răni dacă lucrați într-un mediu cu risc ridicat.
Amintiți-vă că pentru bacteriile infecțioase sunt microscopice o tăietură minusculă este o ușă suficient de mare pentru a pătrunde în organism. Mihaela Bilic pune accent pe acest aspect, dar și pe faptul că fiecare dintre noi ar trebui să conștientizăm importanța atunci când vorbim de igiena corporală.
”Este interesant și trist deopotrivă să realizăm de câți ani a avut nevoie omenirea. Câte victime au trebuit să existe până când am înțeles cat de importantă este igiena. Cât de mult ne protejează un gest simplu cum este spălatul pe mâini cu apă și săpun.
La sfârșitul secolului XIX un medic vienez și-a pierdut cariera după ce a demonstrat că spălatul pe mâini în cazul chirurgilor scade spectaculos frecvența infecțiilor intraspitalicești. Reputația lui a fost prețul plătit pentru o noțiune revoluționară la acele vremuri: dezinfectarea mâinilor ca metodă de prevenire a bolilor.”, mai spune Mihaela Bilic.