Lavrov, despre intenţiile din spatele referendumului din zonele anexate. „Vom oferi protecţie deplină”. Câţi alegători au votat până acum

Lavrov, despre intenţiile din spatele referendumului din zonele anexate. „Vom oferi protecţie deplină”. Câţi alegători au votat până acum
Lavrov promite protecție nucleară în regiunile anexate de Rusia. Ce a transmis ministrul de Externe de la Moscova.

Într-o conferință de presă organizată sâmbătă, în prezența reprezentanților ONU și a presei internaționale din New York, ministrul de Externe de la Moscova a încercat să justifice războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Serghei Lavrov promite protecție nucleară în regiunile anexate de Rusia. Diplomatul a transmis tuturor liderilor lumii că autoritățile de la Moscova vor face tot posibilul pentru a proteja deplin teritoriile ocupate de forțele armate ruse.

Intenția ascunsă a Rusiei din spatele referendumurilor

UPDATE. Un total de 93% dintre cei care au votat în prima zi a referendumului pentru aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă au susţinut alipirea la Rusia, conform informaţiilor rezultate în urma unui sondaj de opinie publicat de Institutul Republican din Crimeea pentru cercetări politice şi sociologice.

„500 de locuitori ai regiunii au fost chestionaţi în prima zi a votului pentru referendum, la 23 septembrie 2022. Dintre cei care au participat la referendum şi au răspuns la întrebare, 93% au susţinut aderarea regiunii Zaporojie la Federaţia Rusă, în timp ce 7% au susţinut statutul ucrainean al regiunii”, a precizat institutul, potrivit TASS.

Știrea inițială

La finalul săptămânii trecute, Moscova a început să organizeze referendumuri în patru regiuni din Ucraina, ocupate de forțele armate ruse. Autoritățile de la Kiev au condamnat acest demers ca fiind ilegitim. Referendumurile ar reprezenta modalitatea perfectă prin care Rusia poate să anexeze oficial aproape 15% din teritoriul ucrainean.

Referendumurile vor continua până pe data de 27 septembrie. Regiunile în care oamenii trebuie să voteze pro-Rusia sunt: Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Procesul de vot este unul „netradițional”, a anunțat agenția rusă de presă TASS.

Sâmbătă, ministrul de Externe rus a anunțat că Rusia va respecta dorința de vot a poporului.

„Imediat după aceste referendumuri, Rusia va da curs voinței acestor persoane, care au suferit abuzurile regimului neonazist o mulțime de ani”, a declarat Serghei Lavrov.

Diplomatul rus a insistat asupra afirmațiilor potrivit cărora guvernul de la Kiev a fost instalat în funcție în mod ilegitim. Executivul din Ucraina ar fi plin de neonaziști. Serghei Lavrov a susținut că rușii din administrația lui Volodimir Zelenski sunt oprimați.

Lavrov promite protecție nucleară în regiunile anexate

Ministrul de Externe de la Moscova l-a apărat pe Vladimir Putin în decizia de declanșare a războiului. Întrebat dacă Rusia ar avea sau nu motive să folosească arme nucleare în teritoriile în care s-au organizat referendumuri, Serghei Lavrov a dat un răspuns deloc surprinzător.

Serghei Lavrov a promis să apere deplin regiunile anexate de Rusia. Inclusiv prin folosirea de arme nucleare, dacă va fi nevoie. Cele patru teritorii anexate de forțele armate de la Moscova sunt considerate acum teritoriu rusesc. Acesta se află sub „protecția totală a statului”.

„Toate legile, doctrinele, ideile și tacticile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu”, a declarat Serghei Lavrov, făcând referire în mod special la doctrina stabilită cu privire la utilizarea de arme nucleare.

Comentariile lui Serghei Lavrov au fost făcute în contextul în care fostul președinte Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că Moscova poate folosi orice fel de armă din arsenalul său pentru a apăra teritoriile anexate din Ucraina.