Laura Codruța Kovesi are drum liber spre șefia Parchetului European, după ce secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, luni, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară pe numele fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Fosta șefă a DNA fusese acuzată că nu a respectat confidențialitatea unor lucrări și că a publicat pasaje dintr-o anchetă care viza familia Cosma, acestea fiind probe la dosarul respectiv. În septembrie 2018, Inspecția Judiciară a emis un comunicat în care a explicat motivele pentru care a fost deschisă o anchetă disciplinară pe numele Laurei Codruța Kovesi.
„Inspectorii judiciari au reţinut că procurorul a inserat în comunicatul de presă nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, despre care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei şi care constituiau probe într-un dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”, se arată în comunicat.
Inspectorii Judiciari au făcut referire la un comunicat de presă emis de DNA, în februarie 2018, ca răspuns la acuzațiile lansate de Vlad Cosma la posturile de televiziune. Acesta prezentase înregistrări ale discuției cu fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea. Ulterior, DNA a prezentat transcrierile discuțiilor cu o persoană apropiată de Mircea Cosma și cu un ofiţer de poliţie de la ST Ploieşti.
Aflată în cursa pentru șefia Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a fost chemată în fața secției de procurori de la CSM și a ajuns și în fața Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție.
Luni, procurorii de la CSM au respins acțiunea disciplinară formulată de inspectorii judiciari pe numele fostei șefe a DNA. Decizia lor poate fi atacată la completul de 5 judecători de la Curtea Supremă în termen de 15 zile. Dacă aceștia vor menține decizia, Kovesi are din nou drum liber spre funcția de procuror șef european.