Kovesi recunoaște că a făcut greșeli: „Nu am încălcat legea în mod intenționat”

Kovesi recunoaște că a făcut greșeli:

Laura Codruța Kovesi a recunoscut că a făcut greșeli în perioada în care a lucrat la DNA, dar precizează că nu a încălcat niciodată legea în mod intenționat. Fosta șefă a DNA a spus că protocoalele cu SRI au fost un instrument necesar.

„(…) Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat. Poate că una dintre greșeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp”, a declarat Laura Codruța Kovesi în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

Fosta șefă a DNA a precizat că protocolul încheiat între DNA și SRI în anul 2009 nu a fost o greșeală, pentru că aceasta era singura instituție care la vremea respectivă putea să facă interceptări în dosarele penale.

„Dacă mă întrebați de protocol, acela nu a fost o greșeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că, în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizație de interceptare. Erai obligat să transmiți acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate națională unică de intreceptare. Și tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activități, s-a semnat acest protocol”, a spus Kovesi.

Motivul pentru care a fost semnat protocolul cu SRI

Kovesi a spus că DNA și SRI au semnat protocolul pentru că șefii celor două instituții au ajuns la concluzia că trebuie să coopereze pentru rezultate mai bune.

„Nu existau rezultate în combaterea corupției. Și atunci, ce au făcut conducătorii instituțiilor? Au găsit instrumente de a coopera, de a așeza toate instituțiile la masă și de a lucra împreună. Pentru că lupta cu infracționalitatea nu trebuie să o faci fiecare separat.

Hai să ne imaginăm ca la atletism, unde fiecare atlet aleargă pe culoarul lui. Aici nu este așa. Trebuie să comunici, să colaborezi, pentru că fiecare instituție, cu atribuțiile pe care le are, poate contribui la obținerea unui rezultat”, a adăugat Kovesi.