UPDATE Martori-cheie din dosarul lui Kovesi, audiați la Secția pentru Investigarea Magistraților

Autor: Ciprian Ioana - 11:48, 16 mai 2019

Un martor cheie din dosarul privind aducerea în țară a fostului director FNI, Nicolae Popa, a fost audiat la Secția Specială de Investigare a Magistraților. E vorba de același dosar în care Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, este cercetată penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

ACTUALIZARE 2: Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, a declarat, la ieșirea de la audieri că a fost audiat ca martor și că niciodată nu s-a tras de „șireturi cu Florian Coldea”

„Am fost audiat ca martor, este dosarul aducerii domnului Popa. În acea perioadă eram ministru al Apărării. MApN nu a avut nicio contribuţie la acest lucru. (…) MApN nu a avut nicio contribuţie în acest dosar. Sunt amic cu Sebastian Ghiţă. Chiar nu l-am invitat atunci, dar l-am invitat de multe ori şi sunt prieten cu el. Iar eu, de regulă, de ceea ce nu este oficial şi întâlniri private, am un ‘brand’: sunt un om care încerc să mă ţin de cuvânt. Şi brand-ul ăsta îl construieşti într-o viaţă şi îl poţi pierde într-o secundă. Nu îmi place să vorbesc despre întâlnirile private. Întâlniri oficiale n-au fost, că MApN n-a avut nicio contribuţie în acest caz, iar la întâlniri informale, cât am fost eu şi m-am întâlnit cu oameni din sistemul de securitate, niciodată nu am auzit discuţii despre arestări sau alte lucruri ilegale. Dacă cineva a făcut aşa ceva este ilegal şi trebuie să răspundă. (…) MApN nu a avut niciun rol în aducerea domnului Popa în ţară. Nu ştiu (de alte instituţii – n.r.). Instituţia de care răspundeam eu nu a avut nicio contribuţie”
Gabriel Oprea, fost ministru de Interne

ACTUALIZARE 1: La ieșirea de la audieri, Florian Coldea a recunoscut că SRI a fost implicat în aducerea în țară a lui Nicolae Popa, în 2011. Susține, însă, că Laura Codruța Kovesi nu se face vinovată de nimic.

”SRI a fost implicat în această operațiune de localizare și aducere în țara a domnului Nicolae Popa, a fost considerată o operațiune de succes. Reflectă cooperarea bună între Serviciile de Informație și instituțiile de aplicare a legi, cooperare despre care am constatat că deranjează pe foarte multă lume. Din acest punct de vedere am văzut că multă lume face eforturi disperate ca practic această cooperare să afecteze capacitățile României de aplicare a legii. Pe scurt, o singură observație în ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, personal, în nicio împrejurare, nu am luat act de vreo activitate care să fie infracțiune și nici la nivelul instituției nu am obținut informații despre posibile infracțiuni”
Florian Coldea

ACTUALIZARE: La Secția Specială a fost chemat, pentru audieri, și fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Un martor-cheie a fost audiat, joi, la Secția Specială de Investigare a Magistraților. E vorba de Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI. Coldea s-a prezentat la audieri, el fiind citat în dosarul privind aducerea în țară a fostului director FNI, Nicolae Popa.

Dosarul în care este cercetată și Laura Codruța Kovesi a fost deschis după o sesizare făcută de fugarul Sebastian Ghiță, fost parlamentar.

Dosarul în care a fost audiat Coldea, deschis la sesizarea lui Ghiță

Florian Coldea a fost chemat să dea declarații în acest dosar pentru că procurorii cred că ar avea informații despre modul în care Nicolae Popa a fost adus în țară. El nu a stat de vorbă cu jurnaliștii și nici nu a explicat calitatea în care urma să fie audiat.

Florian Coldea a spus că va face ”câteva observații” la plecare și a adăugat, ironic: ”Cât interes pentru un profesor!”. Coldea predă, în prezent, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Dosarul instrumentat de Secția Specială a fost deschis în decembrie 2018, la scurt timp după ce Secția Specială a fost înființată. Prima vizată a fost Laura Codruța Kovesi, ea fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Între timp, fosta șefă a DNA este și urmărită penal.  Fugarul Sebastian Ghiță susținea că, în 2011, Laura Codruța Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară a fostului director al FNI, Nicolae Popa. Pe numele său era emis un mandat internațional de arestare și urma să fie aduc cu un avion din Indonezia.

Procurorii de la Secția Specială susțin că fosta șefă a DNA ar fi primit, în cele din urmă, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă.

Laura Codruța Kovesi a susținut întotdeauna că acest dosar este fabricat. Și Poliția Română preciza, la acea dată, că repatrierea lui Nicolae Popa a fost făcută conform legislației, iar facturile plătite de Ministerul de Interne pentru aducerea sa în țară au fost făcute publice.


Citește și...