România este extrem de frumoasă. Asta știm cu toții, dar prea puțină lume este dispusă să-i descopere locurile ascunse. Renumită pentru peisajele care îți taie respirația, mănăstirile din Bucovina, satele tradiționale, mâncarea delicioasă și oamenii gospodari, țara noastră poate fi o excelentă destinație de vacanță cu familia sau prietenii.
Pentru majoritatea occidentalilor, România este țara Nadiei Comăneci sau a lui Gică Hagi. Dar poate fi mai mult decât atât. Are foarte multe locuri unice în Europa, dacă nu în lume, zone interesante de vizitat și lista poate continua la nesfârșit. Patria noastră se bucură de un peisaj foarte divers. De la vârfuri muntoase înalte, care ating aproape 3.000 de metri, până la dealuri și câmpii, Delta Dunării și malul Mării Negre. Aici sunt nenumărate râuri și lacuri desprinse parcă din povești, precum și două autostrăzi principale care traversează Munții Carpați: Transalpina și Transfăgărășanul, care rulează la altitudini foarte mari, cu întorsături și râpe adânci, la fel de frumoase și periculoase.
Un alt loc superb, pe care puțini îl cunosc, este Lacul Bucura din Munții Retezat. Înconjurat de munți, este cel mai întins lac glaciar din țara noastră și o zonă pe care merită să o vezi măcar o dată în viață. Datorită poziției geografice, impresionează prin aerul curat și panorama perfectă pentru relaxare. Împreună cu formațiuniel stâncoase din jur, Lacul Bucura și Lacul Lia formează o priveliște grandioasă.
Suprafața Lacului Bucura este de 8,90 hectare și are o lungime de 550 m. O altă caracteristică este forma aproape dreptunghiulară, iar adâncimea maximă a apei este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac.
Accesul pentru lac se face din șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la km 61 (Cârnești), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, circa 35 de kilometri de drum asfaltat. De aici urci pe drumul forestier ce se oprește la Drăcșanu, pe o distanță de 14 km. Treci pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpușnicului Mare până la Gura Bucurii, apoi pe lângă Lacul Lia ajungi la Bucura. Pe timp de vară, zona este potrivită pentru camping.
O altă veste minunată este aceea că locul poate fi un punct de pornire spre alte trasee turistice, precum: Lacul Bucura – Vârful Retezat; Bucura – Tăul Porţii – Custura Retezatului – Șaua Retezatului – Vârful Retezat; Bucura – Lacul Zănoaga; Bucura – Lacul Porţii – Șaua Judele – Vârful Judele – Lacul Zănoaga; Bucura – Vârful Custura; Bucura – Vârful Peleaga – Șaua Pelegii – Vârful Păpuşa – Fereastra Custurii – Vârful Custurii.
Zona Munţilor Retezat este plină de numeroase legende, una dintre acestea amintind şi de Lacul Bucura. Se spune că era locul de întâlnire al haiducilor din Banat, Transilvania şi Oltenia, care-şi împărţeau prada. Potrivit legendelor, pentru a nu fi prinşi cu aurul asupra lor, haiducii îl aruncau în lac. Alte povești spun că lacurile din Retezat sunt căldările cu apă ale uriașilor, pentru a-și potoli setea după luptele sângeroase.