06 mart. 2024 | 13:21

La ce temperatură se coc mucenicii și cât trebuie ținuți la cuptor. Secretul ca să îți iasă pufoși

Diverse
La ce temperatură se coc mucenicii și cât trebuie ținuți la cuptor. Secretul ca să îți iasă pufoși
Secretul mucenicilor pufoși

Pe 9 martie, tradiția spune că trebuie să mănânci mucenici. Fie că sunt mici și fierți într-o zeamă aromată sau pufoși și însiropați, acest obicei se menține în fiecare an. Dacă vrei mucenici pufoși, probabil te întrebi la ce temperatură se coc mucenicii și cât trebuie ținuți la cuptor. Există câteva secrete pentru a face rețeta moldovenească de mucenici.

De ce se fac mucenicii în formă de 8?

Sărbătoarea celor 40 de mucenici, care cade aproape de echinocțiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie), este însoțită de alte obiceiuri ce se regăsesc în credința creștină. 

Vezi și: Când se fac mucenicii. Ce spune tradiția

Conform unor tradiții străvechi, se credea că boii asistă la ascensiunea soarelui de la răsărit până la punctul său maxim în fiecare dimineață. 

În ziua echinocțiului de primăvară, simbolul cifrei „8”, care simboliza nașterea soarelui, își pierdea semnificația, deoarece soarele ajungea la echilibrul „8”. 

Astfel, actul de a duce simbolul „8” în cornul boului, de la centrul sacralității către câmp, marca trecerea soarelui de la iarna solstițiului către primăvara echinocțiului. 

Oamenii își orientau viața în funcție de nevoile lor esențiale, de la încălzirea locuinței în timpul iernii până la creșterea recoltelor în primăvară, în special a pâinii. 

Tradiția acestei zile implica coacerea a 40 sau 44 de colăcei, denumiți și mucenici sau brădoși, înainte de răsăritul soarelui. 

Cea mai puternică rugăciune către Sfinții 40 de Mucenici de Sevastia. Cuvintele pe care să le rostești pe 9 martie

Acești colăcei, adesea modelați sub forma cifrei „8” sau a literei „S”, erau însiropați cu miere sau sirop de zahăr și distribuiți vecinilor sau rudelor, uneori fiind însoțiți de lumânări.

Toți colăceii pregătiți în acest ritual, care cuprinde perioada de la iarnă până la primăvară, sunt considerați daruri, fără necesitatea prezenței unei lumânări alături, deoarece aceștia simbolizează deja soarele și nu necesită dublarea prin alte simboluri. Aceste tradiții și credințe sunt transmise și practicate în comunități încă din timpuri străvechi. 

În plus, cifra 8 este simbolul infinitului și al uniunii cu Universul, iar în această perioadă se spune că se deschid Porțile Cerului.

La ce temperatură se coc mucenicii și cât trebuie ținuți la cuptor

Prepararea mucenicilor este un proces care necesită atenție și dedicare. Pentru a începe, trebuie să preîncălzești cuptorul la o temperatură potrivită pentru coacerea pâinii, de obicei în jur de 180-200 de grade Celsius. Această temperatură permite pâinii să se coacă uniform, obținând o crustă aurie și o miez moale și pufos.

Mucenicii se coc la 160-180 de grade. În ceea ce privește timpul necesar de coacere, acesta poate varia în funcție de dimensiunea și grosimea mucenicilor, precum și de tipul de aluat folosit. 

În general, acest tip de aluat trebuie copt în cuptor timp de aproximativ 15-20 de minute. Este important să îi verifici pe parcurs și eventual să întorci tava ca să se coacă uniform.

În timp ce mucenicii se coc în cuptor, poți face siropul, dacă îi vrei însiropați. Mierea sau siropul de zahăr cu care sunt unși mucenicii vor face aluatul și mai moale și pufos, adăugând un plus de dulceață și savoare.

Odată ce sunt gata, mucenicii pot fi serviti calzi sau la temperatura camerei. Acești colăcei tradiționali sunt o adevărată încântare și îi poți servi ca o gustare dulce sau la micul dejun.

Nu uita că după ce îi formezi, mucenicii trebuie lăsați la crescut în tavă, acoperiți cu un prosop curat. Apoi, trebuie unși cu gălbenuș de ou ca să iasă aurii. Cu cât aluatul este mai dospit, cu atât vei obține mucenici mai pufoși și delicioși.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
E jale! Explodează facturile la gaze și electricitate. Ce ne așteaptă din aprilie
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro