Ne aflăm într-un moment special anul acesta, pentru că în luna martie va exista un moment rar în calendarul ortodox. Când sunt Moșii de primăvară 2024? Moșii de Primăvară coincid în acest an cu o altă sărbătoare importantă, ambele având o semnificație religioasă mare pentru creștinii ortodocși. Această coincidență rară aduce în prim-plan obiceiuri și tradiții specifice care definesc aceste sărbători.
În acest an, Moșii de primăvară 2024 pică în aceeași dată cu Moșii de Iarnă.
Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante din calendarul ortodox 2024. În această zi, creștinii fac parastase și dau de pomană pentru cei răposați.
Moșii de iarnă sunt înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, potrivit tradiției creștine. În acest moment, ne amintim de părinți, bunici, străbunici și de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomeni.
Vezi și: Rugăciunea pe care să o rostești de Moșii de Iarnă. Cuvintele puternice pe care să le spui în Sâmbăta Morților
Tradițional, în această zi, creștinii se adună în biserici pentru a-și comemora cei dragi decedați. Se săvârșesc slujbe speciale, iar preoții rostesc rugăciuni pentru sufletele celor adormiți. La biserică, se aduc diverse ofrande, precum coliva, prescura și vinul, pentru a fi sfințite în cadrul slujbei.
În 2024, Moșii de Iarnă cad pe 9 martie, zi în care cad și Moșii de Primăvară 2024.
Această dată este stabilită înaintea Lăsatului Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui 2024, care va avea loc pe 10 martie 2024. Această coincidență este destul de rară în calendarul ortodox.
Moșii de iarnă reprezintă o zi dedicată amintirii celor plecați din această lume, iar în fiecare biserică se va oficia Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului în memoria lor.
Vezi și: Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023
Tot astăzi sunt prăznuiți și cei 40 de Mucenici din Sevastia. Conform textelor bisericești, mucenicii erau soldați creștini de diverse origini, printre care greci, romani și armeni, care trăiau în timpul domniei împăratului Licinius (308 – 324) și faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.
În acea perioadă, cei care își manifestau credința în Dumnezeu erau persecutați. După ce guvernatorul Armeniei a aflat de credința celor 40 de Mucenici, le-a ordonat să se lepede de Dumnezeu.
Aceștia au refuzat și au fost închiși timp de opt zile și bătuți cu pietre. După tortură, li s-a ordonat să se arunce în râul Sevastiei, unde urmau să moară din cauza gerului, conform crestinortodox.ro.
Legenda spune că în timp ce erau în apă și îndurau gerul, mucenicii s-au rugat către Dumnezeu să-i salveze. Rugăciunile lor au fost ascultate și apa s-a încălzit, gheața s-a topit, iar 40 de cununi strălucitoare au apărut deasupra lor.
Cu toate acestea, guvernatorul a ordonat să le fie zdrobite picioarele cu ciocanele, iar toți au murit. Trupurile lor au fost arse, iar oasele au fost aruncate într-un râu din apropiere.
Cei 40 de Sfinți Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.
În plus, tradițiile populare din diferite zone ale țării aduc elemente specifice acestor sărbători. În această zi, oamenii merg și la cimitir pentru a vizita mormintele celor dragi. Se aprind lumânări și se dau cu tămâie în semn de pomenire și respect.
Totodată, se face curățenie la morminte, iar unele tradiții populare spun că este momentul potrivit pentru a aduce un omagiu celor plecați.
De asemenea, există obiceiuri specifice care trebuie respectate în această zi. Se spune că sufletele morților coboară pe pământ în această perioadă, motiv pentru care nu este recomandat să se lucreze sau să se călătorească noaptea, pentru a nu deranja aceste spirite. De asemenea, se evită spălatul și aruncatul gunoiului, pentru a nu perturba liniștea celor adormiți.
Aceste tradiții și obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie de către comunitățile ortodoxe și aduc în prim-plan valorile și credința profundă a acestora. Prin pomenirea și comemorarea Moșilor, creștinii își exprimă devotamentul față de cei plecați și înalță rugăciuni pentru odihna sufletelor lor în lumea de dincolo.