Cei mai mulți dintre oameni nu îți pot începe ziua fără să bea, mai înainte, o ceașcă de cafea, care să le ofere un boost de energie pe parcursul zilei. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra unui detaliu pe care majoritatea îl ignoră. Când este recomandat, de fapt, să consumi cafea și ce se petrece dacă torni prea mult zahăr în băutură.
Potrivit celor de la Fox News, iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac băutorii de cafea:
Cu toții știm că ne este mult mai ușor să alegem, de obicei, să cumpăram cafea măcinată, în loc de cafeaua boabe. Cu toate acestea, oricât de simplu ne-ar veni să o procurăm deja măcinată, experții în chimie alimentară spun că aceasta din urmă conține mai mulți radicali liberi care pot contribui la apariția stresului oxidativ.
Ai achiziționat un pachet de cafea și abia aștepți să îl deschizi. Cu toate acestea, ține cont de faptul că pulberea de cafea trebuie depozitată în recipiente închise ermetic, în care să nu pătrundă aerul.
Specialiștii te sfătuiesc să bei prima cană de cafea între orele 10.00 si 12.00, nu la primele ore ale dimineții. Explicația este foarte simplă, deoarece atunci scade nivelul de cortizol din organism și simțim nevoia de un plus de energie.
În timp ce unele persoane preferă cafeaua tare, amară, alții preferă să o îndulcească puțin cu lapte, miere sau zahăr. Cu toate acestea, specialiștii te sfătuiesc să nu torni foarte mult zahăr în cafea, pentru că o vei transforma, ulterior, într-un desert pe care nu-l vei mai putea savura la adevărata sa valoare.
Poate nu te-ai gândit la asta, dar cafeaua te ajută să scazi în greutate, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, deoarece aceasta accelerează metabolismul și grăbește arderile din organism.
„Cafeaua și silueta. Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și tubul digestiv.
Mai exact, musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.
Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor.
Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!”, a declarat experta în nutriție, conform DC News.