09 mai 2024 | 10:35

Klaus Iohannis, gafă impardonabilă la Casa Albă. Cum s-a făcut de râs președintele României în SUA: “Vânzătorule de țară și neam”

Politică
Klaus Iohannis, gafă impardonabilă la Casa Albă. Cum s-a făcut de râs președintele României în SUA: “Vânzătorule de țară și neam”
Klaus Iohannis a devenit singurul președinte european premiat de Atlantic Council

În plin scandal pe marginea călătoriilor sale, Klaus Iohannis a avut o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit cu omologul să american, Joe Biden. Numai că, la festivitatea de premiere, avea să facă o gafă impardonabilă la Casa Albă, iar întreaga lume a văzut cum s-a făcut de râs președintele României în SUA.

Președintele României în SUA, la aniversarea a 20 de ani de când România este membră a Alianței NATO

În 2004, cu exact 20 de ani în urmă, ca urmare a eforturilor diplomatice de la București, și susținută de marile cancelarii occidentale, România devenea membră cu drepturi depline a Alianței Nord-Atlantice.

De atunci și până astăzi, partea românească s-a implicat în toate acțiunile întreprinse de NATO, atât în ceea ce privesc investițiile, cât și operațiunile desfășurate de alianță.

Cu acestă ocazie, Administrația Prezidențială anunța vizita președintelui Iohannis în SUA, având o agendă încărcată de întâlniri cu oficiali de rang înalt ai alianței, precum și întâlnirea cu Joe Biden la Casa Albă.

În urmă cu două zile, pe 7 mai, Președintele Biden l-a primit la Casa Albă pe președintele României, Klaus Iohannis, mulțumind României pentru „amabilitatea cu care a găzduit militarii americani și pentru angajamentul său față de securitatea în flancul estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre”.

„Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani, când ați aderat la NATO. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți ca parte a Alianței”, a spus Joe Biden.

Klaus Iohannis, gafă impardonabilă la Casa Albă. Cum s-a făcut de râs președintele României în SUA “Vânzătorule de țară și neam”

Președintele Biden a readus în discuție și investițiile României în domeniul apărării, care au depășit în mod constant angajamentul NATO de a cheltui cel puțin 2 la sută din PIB pentru apărare.

Klaus Iohannis, gafă impardonabilă la Casa Albă, după primirea „Oscarului de la Washington”

Deși s-a speculat că vizita președintelui nu a avut legătură doar cu aniversarea, ci și cu candidatura sa la șefia NATO, Președintele României în SUA a intrat în atenția presei și nu numai, și datorită unei situații delicate, de fapt o gafă impardonabilă.

În seara zilei de 7 mai, Klaus Iohannis a devenit singurul președinte european care avea să primească Atlantic Council Distinguished Leadership, cunoscut sub numele de „Oscarul de la Washington”, mulțumind organizatorilor evenimentului și dedicând onorantul premiu românilor.

Numai că, după primirea premiului, Klaus Iohannis avea să comită o gafă impardonabilă la Casa Albă, și anume a uitat să-și deschidă sacoul atunci când s-a așezat alături de ceilalți trei premiați, printre care și celebra actriță de origine asiatică Michelle Yeoh, care a jucat în premiatul film cu Oscar de anul trecut, „Everything Everywhere All at Once”.

Val de critici dure la adresa lui Klaus Iohannis

În urmă cu câteva ore, pe pagina de Facebook a președintelui erau publicate poze de la ceremonia de decernare a premiului Atlantic Council Distinguished Leadership.

Numai că, prin comentariile apărute în dreptul acestor poze, un număr din ce în ce mai mare de utilizatori aveau să comenteze extrem de dur la adresa președintelui, mulți dintre ei folosind expresii, precum “Vânzătorule de țară și neam”, alții folosind termeni și mai duri. Mulți români sunt, în general, nemulțumiți de modul cum a reușit să gestioneze cele două mandate de președinte.

Iohannis a anunțat în martie că va candida pentru a fi următorul secretar general al NATO, deși Biden și mulți alți lideri ai alianțelor și-au oferit sprijinul pentru Mark Rutte, premierul olandez.

Klaus Iohannis, gafă impardonabilă la Casa Albă. Cum s-a făcut de râs președintele României în SUA “Vânzătorule de țară și neam”

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să spună marți dacă această problemă a apărut în timpul întâlnirii dintre cei doi lideri.

Lovitura de grație pentru Președintele României în SUA

Pe de altă parte, așa cum precizam anterior, multe voci au comentat vizita în SUA ca un mod diplomatic de a-i cere lui Joe Biden să-și schimbe opțiunea și să-l susțină la candidatura pentru șefia NATO.

Dar, lovitura de grație a venit de la purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Oficialul a evitat să răspundă la întrebările dacă Biden i-ar fi cerut lui Iohannis să îi deschidă calea lui Mark Rutte, spunând că „Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește sprijinul nostru pentru ca domnul Rutte să fie următorul secretar general”.

Parteneri
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Redactia.ro
Când se pun, de fapt, cartofii în ciorbă. Multe gospodine fac asta greșit și le strică gustul!
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Vine ciclonul. Ploi, vijelii și grindină
EVZ.ro
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Spynews
A intrat în vigoare în 15 județe din România. Românii trebuie să depună cerere
Capital.ro
Orașul din România care are peste 30 de stele pe cer ce îi poartă numele
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Mediaflux
Pensia pe care o va primi un român care a muncit 35 de ani. Cum poți face recalcularea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro