Președintele Klaus Iohannis a semnat recent legea care prevede că Guvernul României trebuie să stabilească în primele 15 zile ale fiecărui an ce zile libere suplimentare vor primii angajații de la stat pe parcursul unui an calendaristic. Modificarea Codului muncii face referire la minivacanțele bugetarilor, adică la legătura dintre zilele libere legale și week-end-uri.
În prezent, zilele libere ale bugetarilor sunt stabilite de Guvernul României de la caz la caz. S-a dorit modificarea legii pentru a ajuta atât bugetarii, cât și firmele private care au obligații la stat. În iunie 2019, proiectul de lege pentru completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2003 a trecut de Parlament și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Noua lege își va produce efectele abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Guvernul va fi obligat să stabilească în primele 15 zile ale fiecărui an ce zile libere vor primi în plus bugetarii în anul respectiv.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, prevede documentul.
În 2019, bugetarii mai pot beneficia de o minivacanță de Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august, într-o zi de joi. Angajații de la stat ar putea fi liberi și vineri, 16 august, pentru a lega aceste zile libere cu week-end-ul 17-18 august (sâmbătă și duminică). Ziua de 16 august ar urma să fie recuperată ulterior, fie prin program prelungit în mai multe zile lucrătoare, fie prin muncă într-o zi de week-end.
Următoarele zile libere din 2019, după Adormirea Maicii Domnului, vor fi 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Națională a României, 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.