Salariații din România beneficiază de zile libere de la stat în luna august. Angajații din domeniul privat vor fi liberi doar pe 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Având în vedere că sărbătoarea pică într-o zi de joi, bugetarii ar putea fi liberi și vineri, 16 august, pentru a lega aceste zile libere cu week-end-ul 17-18 august.
Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. Potrivit site-ului wikipedia.org, este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.
Codul Muncii prevede că 15 august este sărbătoare legală pentru toți angajații din România. Angajatorii care își cheamă angajații la muncă în această zi au obligația de a le plăti dublu ziua de lucru, dar au și opțiunea să le ofere zile libere în următoarele 30 de zile. Dacă cei care lucrează în domeniul privat vor fi liberi doar pe 15 august, bugetarii ar putea primi încă o zi liberă, pe data de 16, care pică într-o zi de vineri. Astfel, ar urma să beneficieze de o minivacanță de 4 zile (joi, 15 august – duminică, 18 august).
Ziua de 16 august va trebui însă recuperată ulterior, fie printr-o zi de muncă în week-end, fie în mai multe zile prin program prelungit.
În 2019, statul român acordă în total 15 zile libere. Zece dintre ele au trecut deja: 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou, 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, 26 aprilie (Vinerea mare), 28 – 29 aprilie — Paștele ortodox, 1 mai — Ziua Muncii, 1 iunie – Ziua Copilului, 16 iunie (duminică) și 17 iunie (luni) — Rusalii.
Următoarea zi liberă legală este 15 august — Adormirea Maicii Domnului. Până la finalul lunii noiembrie nu va mai fi nicio sărbătoare legală. Iată ultimele libere din 2019: 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Națională a României, 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.