Azi, legea care permite desfășurarea învățământuui preuniversitar, dar și universitar, în mediul online, a fost promulgată de către președintele țării, Klaus Iohannis.
Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul în legătură cu promulgarea Legii pentru completarea Legii educaţiei naţionale. Astfel, legea va permite oficial desfășurarea cursurilor preuniversitare și universitare în mediul online, în cazul în care se instituie starea de alertă sau starea de urgență. Acest proiect a fost iniția de către Ecaterina Andronescu, senator PSD, și a fost adoptat pe 27 iulie de Camera decizională a Senatului. De altfel, Ecaterina Andronescu a explicat necesitatea acestui proiect, în cadrul învăţământului românesc:
Această stare ne-a surprins anul acesta fără un suport legal pentru exercitarea acestui drept fundamental. Iniţiativa legislativă generează dreptul, dar şi obligaţia Ministerului Educaţiei de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfăşura învăţământul preuniversitar – anul acesta am avut primele intervenţii ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor – şi generează, de asemenea, obligaţia universităţilor de a-şi formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susţinerea şi evaluarea cursurilor universitare.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost 102 voturi “pentru” şi 26 ”împotrivă”.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat recent că școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv la instituțiile de învățământ. Președintele a mai precizat însă că decizia va fi luată la nivel local, în funcție de trei scenarii schițate.
„Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a precizat șeful statului.