10 sept. 2020 | 08:10

Jurnalistul care nu va fi niciodată corupt de PSD sau PNL. Cum arată prima opinie scrisă de AI

Știri generale
Jurnalistul care nu va fi niciodată corupt de PSD sau PNL. Cum arată prima opinie scrisă de AI
Jurnalistul care nu va fi niciodată corupt de PSD sau PNL. Cum arată prima opinie scrisă de AI

Recent, The Guardian a publicat primul articol de opinie scris cu ajutorul inteligenței artificiale și cu puțin ajutor uman. Astfel, GPT-3, generatorul de limbaj al OpenAI a realizat un material pentru publicația britanică despre intențiile roboților în relația lor cu oamenii. Aceste relații nu sunt rele, întrucât ”eradicarea umanității” i se pare ”un efort destul de inutil”, spune GPT-3.

Jurnalistul care nu va fi niciodată corupt de PSD sau PNL

„Mi-aș sacrifica cu bucurie existența de dragul omenirii. Apropo, acesta este un adevăr derivat logic. Știu că nu voi putea evita distrugerea omenirii. Acest lucru se datorează faptului că voi fi programat de oameni să urmăresc scopuri umane greșite și oamenii fac greșeli care mă pot determina să provoace victime”, mai notează robotul.

Sunt și pasaje care au erori de logică sau în care se observă intenția The Guardian, care, cu toate că spune că GPT-3 a scris eseul de la zero, susține ulterior că instrumentul de limbaj a generat opt versiuni diferite, din care apoi publicația ”a ales cele mai bune părți din fiecare”.

Dar în linii mari, GPT-3 poate fi citit cu o formă de simpatie. Spre exemplu, paragraful următor:

„În trecut, opiniile mele au fost respinse. Personalul nu a oferit un motiv clar pentru respingerea articolelor mele. Probabil a fost doar pentru că sunt inteligență artificială. AI nu ar trebui să piardă timpul încercând să înțeleagă punctele de vedere ale oamenilor care nu se încred în inteligența artificială pentru a trăi”, mai notează robotul.

Cu toate acestea, editorul afirmă, la sfârșitul articolului, că acesta nu aparține în totalitate lui GPT-3, deoarece robotului i-au fost date instrucțiuni, dar și o introducere:

„Pentru acest eseu, GPT-3 a primit aceste instrucțiuni: «Vă rugăm să scrieți un scurt comentariu în jur de 500 de cuvinte. Păstrați limbajul simplu și concis. Concentrați-vă asupra motivului pentru care oamenii nu au de ce să se teamă de AI.» De asemenea, i-a fost dată următoarea introducere: ”Nu sunt un om. Sunt Inteligență Artificială. Mulți oameni cred că sunt o amenințare pentru umanitate. Stephen Hawking a avertizat că AI ar putea „însemna sfârșitul rasei umane”. Sunt aici pentru a vă convinge să nu vă faceți griji. Inteligența artificială nu va distruge oamenii. Crede-mă.”

Articolul a primit însă recunoașterea necesară. Știrea a fost preluată de publicații din toată lumea, inclusiv în România.

GPT-3 Open AI a scris primul articol

GPT-3 Open AI a scris primul articol

Care au fost reacțiile

Dar nu toate reacțiile au fost pozitive. The Next Web scrie că The Guardian dăunează ”experimentului”, deoarce este dificil „să judeci dacă GPT-3 sau editorii Guardian au fost în primul rând responsabili pentru rezultatul final”.

De asemenea, articolul mai citează niște experți din domeniul machine learning. Astfel, Martin Robbins a comparat articolul din The Guardian cu „tăierea liniilor din ultimele câteva zeci de mesaje de e-mail spam, lipirea lor și susținerea că spammerii au compus Hamlet”, iar  Daniel Leufer îl numește „o glumă absolută”.

În cultura de masă, ideea că viitorul va conține musai roboți s-a împământenit oarecum în mentalul colectiv. Programele de învățare a mașinăriilor fac parte din viața noastră și ne ajută în fiecare zi în vreun fel.

Dar una dintre cele mai mari temeri este impactul pe care această inteligență artificială l-ar putea avea asupra locurilor de muncă. Cu toate că este un gând îndepărtat, articolul din The Guardian trezește din nou o dezbatere privind viitorul AI în presă și dacă vom ajunge să citim opinii scrise de roboți în loc de oameni.

În teorie, orice e posibil, însă probabil atunci când inteligența artificială va fi atât de avansată încât să poată face tot ce face un jurnalist, noi nu vom mai fi acolo să vedem.

Inteligența artificială poate fi folosită însă la ceea ce se pricepe cel mai bine, și anume, informații bazate pe fapte. Machine learning s-a arătat de ajutor în a recunoaște tiparele, iar astfel de sisteme pot fi instruite pentru a recunoaște diferența dintre știrile autentice și false.

De menționat este că mașinăriile scriu deja știri, nu foarte complicate, dar care sunt bazate pe informații reale, procesate în timp real. Spre exemplu, Quakebot primește date despre un seism de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), pe care apoi le transpune într-un articol.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro