06 dec. 2021 | 10:13

Județul din România mai bogat decât multe state din Europa, dar care zace în sărăcie. Ce comori ascunde

News
Județul din România mai bogat decât multe state din Europa, dar care zace în sărăcie. Ce comori ascunde
Unde se găsesc resurse importante pentru țară foto: centru Botoșani

Un județ din România ascunde multe comori. Încă din anii 1980 s-au descoperit resurse care ar putea să aducă un profit de milioane de dolari, însă nu sunt exploatate. În mai multe zone se găsesc betonită, gips, nisip cuarțos, ape minerale și chiar și gaz metan.

Ce județ din România ascunde numeroase comori

Cercetătorii geologi îl convingeau pe Nicolae Ceaușescu să investească 80 de milioane de dolari pentru a exploata și prelucra zăcământul de gips de la Ivăncăuți, Păltiniș. Construirea combinatelor ar fi trebuit să înceapă în 1990, însă Revoluția a schimbat total planurile făcute.

Între timp, județul Botoșani a ajuns să fie unul dintre cele mai sărace din Europa, chiar dacă stă pe o adevărată mină de aur. Zăcământul de gips care a fost descoperit în anii comunismului are o puritate de 99,8%, fără urme de radioactivitate. Totuși, el a rămas neexploatat.

Ce resurse există, de fapt

Primarul comunei, Costel Romanescu, vede cum vecinii de peste Prut reușesc să facă bani din respectivul zăcământ, ținând cont că este extrem de ușor de exploatat. El poate să fie folosit în industria medicală, dar și în construcții, potrivit România Actualități.

Într-un material recent am vorbit despre zăcământul care a rămas neatins. Resursele de la Păltiniș se întind pe o suprafață importantă, ajungând până la Republica Moldova și Ucraina. Puteți să citiți mai multe informații aici.

De asemenea, pe teritoriul județului Botoșani există și resurse de gaz metan. În anii 1990 s-a descoperit o pungă cu o puritate de peste 97%, care a erupt în unele puțuri cu o presiune de peste 25 de atmosfere. Localitățile Agafton, Vorona și Hilișeu Horia stau pe această comoară.

Totuși, chiar dacă Ioan Butnariu, primarul comunei Hilișeu, a vrut să profite de resursele existente, informațiile solicitate se referă la rezervele naturale ale statului român. Cât despre zăcămintele de betonită, ele se găsesc la Viișoara.

Ce se găsește în Botoșani

Experții geologi estimează că zăcământul ar putea să ajungă pentru câteva sute de ani dacă s-ar extrage peste un milion de tone anual. Totuși, județul Botoșani are nevoie mare de investiții, chiar dacă prezintă resurse care ar putea să se dovedească extrem de importante pentru România.

Între timp, în nordul județului se află și cel mai fin nisip cuarțos din Europa. Acesta stă îngropat la peste 150 de metri în pământ. În urmă cu 26 de ani, el era considerat ca fiind una dintre cele mai râvnite resurse de pe continent, ținând cont de concentrația mare de cuarț și culoarea unicat.

Nisipul cuarțos a dus la succesul pe care l-a avut industria sticlei din Dorohoi, însă acesta nu a mai fost exploatat de 4 ani. Mina de la Miorcani a fost închisă, iar industria sticlăriei a căzut, chiar dacă primarul comunei Hudești, Viorel Atomei, susține că ar mai exista resurse în adâncuri.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro