O comună din România stă pe un zăcământ extrem de pur. Comuna Păltiniș din județul Botoșani are o adevărată comoară, care este printre cele mai importante din Europa. Până acum, zăcământul nu a fost exploatat niciodata. De fapt, conform autorităților locale, zăcământul ar putea fi exploatat încontinuu timp de peste 100 de ani, iar puritatea zăcământului este excepțională, de 98,99%.
Este vorba despre unul dintre mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa. Zăcămintele de ghips de la Păltiniș se întind pe o suprafață importantă și ajung până în Republica Moldova și Ucraina, țări care se află la câțiva kilometri de comuna din Botoșani cu 2.800 de locuitori.
„În Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc.
În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului“, a mai explicat primarul din Păltiniş pentru Adevarul.ro.
La ora actuală, zăcământul de ghips este exploatat și prelucrat în Republica Moldova și Ucraina. Până acum, în zăcământul din România a rămas neatins.
Primarul din Păltiniș spune că exploatarea gipsului este o utopie și o cauză pierdută.
”Nu ştiu ce şanse sunt. Clar este nevoie de un investitor în zonă. O şansă pe care o văd eu este intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi poate doar pe această filieră. Atunci ar deveni o comoară pentru noi. Până atunci, este doar piatră“, spune Costel Romanescu.
„În Republica Moldova se exploatează. Se vede de la noi fabrica. Şi nu numai moldovenii. Pe aceeaşi direcţie şi Moldova şi Ucraina este valorificat.
În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc. În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a gipsului“, adaugă edilul din Păltiniş.