În trecut, când ne uitam la televizor, genul acesta de fenomene, tornadele, le vedeam doar la americani, multe dintre ele făcând adevărate dezastre și luând vieți omenești. Dar, ceea ce părea a fi atât de îndepărtat de noi, se întâmplă chiar acum. Vorbim la această oră de județul din România în care s-a format o tornadă, iar locuitorii de aici sunt panicați deja.
La ora la care scriem acest material, așa cum anunța ANM în cursul acestei dimineți, au apărut mai multe fenomene cu caracter extrem. Unul din aceste fenomene deja a băgat panica în oameni, vorbind de județul din România în care s-a format o tornadă, mai exact vorbim de județul Mureș.
Vezi și: Cod portocaliu până luni dimineață în România. Vine urgia: vor fi ploi torențiale și vijelii în țară
Pe lângă fenomenul de tornadă din județul Mureș, mai aflăm, conform celor de la Meteoplus, că la această oră în județul Buzău s-au format viituri în anumite localități. Este vorba de localitățile Bozioru și Brăești unde există o atenționare de cod roșu, iar pozele publicate de aceștia pe Facebook stau ca dovadă a acestor fenomene extreme din anumite zone din țară.
Vezi și: Cod roșu de grindină și vijelii în România. Va fi urgie, zeci de localități vor fi lovite
Referitor la tornadă, reamintim că în 2017 județul Mureș avea să fie lovit și atunci de o tornadă apărută din senin, iar imaginile erau la fel de spectaculoase, dar și înspăimântătoare, fenomenul fiind văzut în apropiere de combinatului Azomureş din Târgu Mureș.
Deși în Europa au loc multe tornade în fiecare an, puțini cercetători le-au studiat la nivel european. Ultima cercetare a estimat că numărul anual de tornade în Europa este de ‘cel puțin 100’, iar cercetătorii remarcau faptul că la începutul secolului XX a existat de fapt un interes mai mare pentru cercetarea tornadelor în Europa decât în Statele Unite.
Vezi și: Tornadele au făcut prăpăd în Germania. Peste 40 de persoane rănite și pagube uriașe
În anii 1950 și 1960 tornadele din Europa erau adesea considerate fenomene ciudate și rare. Apariția rar întâlnită a tornadelor cu impact puternic a împiedicat probabil ca tornadele să devină un subiect de cercetare bine stabilit în Europa sau o prioritate ridicată pentru serviciile meteorologice, așa cum concluzionează și studiul.
La 24 iulie 1930, în apropiere de Montello, în câmpiile din Veneto, în nord-estul Italiei, la sud de poalele sudice ale Alpilor, a avut loc cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată în Europa. Tornada a atins maximul pe scara Fujita cu ratingul F5, producând pagube extreme, distrugând chiar și zidării puternice, precum bisericile.
Vezi și: Sezonul tornadelor în România. Care sunt cele mai afectate județe și cum să ne ferim
Nordul Italiei nu este străin de tornadele puternice și chiar violente. Aerul cald și umed dinspre Marea Mediterană se răspândește peste câmpiile Po și Veneto, pregătind terenul pentru furtuni puternice și tornade. O tornadă F4 violentă a lovit zona Dolo-Mira, la vest de Veneția, la 8 iulie 2015.
Veneția însăși a fost lovită de o tornadă F4 în 1970. Dar tornada din 24 iulie 1930 a fost și mai puternică, chiar în vârful scalei Fujita, o tornadă F5. Această categorie de tornade împachetează viteze ale vântului de 419-512 km/h și este devastatoare pentru aproape toate tipurile de clădiri.
Spre norocul nostru, în România fenomenul de tornadă este relativ recent, și nu s-au înregistrat astfel de situații extreme, precum cele din Italia anului 1930.