Sezonul tornadelor în România. Care sunt cele mai afectate județe și cum să ne ferim

Începe sezonul tornadelor în România. Ce județe sunt afectate?

Începe sezonul tornadelor în România, conform Administrației Naționale de Meteorologie. Care sunt județele cele mai afectate de fenomen și cum ar trebui să ne ferim?

Începe sezonul tornadelor în România!

Începe sezonul tornadelor în România! Aproape 200 de tornade au avut loc în țara noastră în ultimii 400 de ani, iar numai aproape 100 au avut loc în 2006. Specialiștii încearcă de ani buni să înțeleagă mai bine riscul asociat unor astfel de fenomene. Unul dintre experți este Bogdan Antonescu, care a venit cu detalii despre tornade, pentru digi24.ro Lunile mai-iunie sunt cele vizate, iar datele de colectare ale specialiștilor indică faptul că cele mai multe vor avea loc în special în luna mai. Cu toate astea, anul 2020 este un an aparte în care sezonul lor va începe mai târziu decât este prognozat. La momentul actual, nu a fost raportată nicio tornadă pe teritoriul țării.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu. Expertul a adăugat și că în România au apărut oameni care urmăresc și merg extrem de aproape de tornade pentru a le fotografia, lucru care ajută specialiștii pentru a stabili o hartă a fenomenelor privind traiectoria lor.

Începe sezonul tornadelor în România
Începe sezonul tornadelor în România

„Nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România”

„De la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România și au fost, practic, ignorate. Chiar dacă ele s-au produs, au fost raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever.După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa. Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție”
Bogdan Antonescu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI