09 apr. 2024 | 14:42

Jocurile de noroc, eliminate doar în anumite localităţi. Au fost peste 240 de voturi „pro”: „Această industrie nenorocește familii, distruge destine”

News
Jocurile de noroc, eliminate doar în anumite localităţi. Au fost peste 240 de voturi
Patima jocurilor de noroc, la fel de rea ca drogurile!

Un nou proiect de lege a fost adoptat în Parlamentul României, în ideea de a stopa jocurile de noroc și efectele acestei industrii asupra celor dependenți. Conform datelor, în urma votului, jocurile de noroc au fsot eliminate doar în anumite localităţi, cu peste 240 de voturi „pro”.

Patima jocurilor de noroc, la fel de rea ca drogurile

Jocurile de noroc, indiferent de forma acestora, sunt la fel de problematice, precum adicția de droguri, alcool, etc. Datele statistice sunt colosale, și ne dă dimensiunea acestei industrii, la nivel global.

Dimensiunea industriei globale de jocuri de noroc și pariuri online s-a ridicat la 63,53 miliarde de dolari în 2022, și se prognoza că aceasta va crește la 184,28 miliarde de dolari până în 2032, ceea ce reprezintă o creștere de 190% în decurs de un deceniu.

Cifrele sunt halucinante, iar cu apariția a noi platforme, fie online, fie fizice de jocuri de noroc, ne putem da seama că, de fapt, patima jocurilor de noroc este la fel de rea ca drogurile, fiind cazuri în care oamenii au pierdut 150.000 de euro la cazino. Industria jocurilor de noroc online a explodat în ultimii 5 ani și nu dă semne de încetinire prea curând.

Jocurile de noroc, o mare problemă și în România

Odată cu trecerea la democrație, după 1990 au apărut și în România extrem de multe companii care au oferit și oferă acces la jocurile de noroc, iar odată cu evoluția internetului și a tehnologiilor, piața s-a diversificat și mai mult, prin apariția platformelor online.

Datele statistice, alarmante de altfel, arată că aproximativ 2,4 milioane de români joacă jocuri de noroc cel puțin o dată pe an, dintre care aproximativ 1,3 milioane joacă online.

„Jucătorii obișnuiți sunt, de obicei, bărbați singuri care locuiesc în orașe, cu un venit mediu pe gospodărie de 562 de euro. Aproximativ o treime dintre jucătorii săptămânali se încadrează în categoria de vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani.”, arată un raport.

Dacă ne uităm în marile orașe, vom regăsi extrem de multe spații de tip cazino, la parterul blocurilor, majoritatea fiind deschise non-stop, iar accesul fiind extrem de facil, pentru oricine este peste 18 ani. Pe lângă asta, media este invadată de un număr impresionant de reclame la jocurile de noroc.

Jocurile de noroc, eliminate doar în anumite localităţi

În acest sens, în încercarea diminuării efectelor distructive asupra individului, parlamentarii români au luat decizia de a propune un proiect legislativ, menit să limiteze și să interzică genul acesta de activități în marile orașe, indiferent despre ce jocuri ar fi vorba, inclusiv celebrele „păcănele”.

Proiectul, depus în Camera Deputaților, a fost supus astăzi la vot, trecând cu peste 240 de voturi „pro”. Concret, proiectul adoptat azi de deputații, prevede ca jocurile de noroc să fie eliminate doar în anumite localităţi, mai exact cele cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

Se mai precizează că acest aspect va fi dovedit printr-o adeverință emisă de primăria orașului în care se cere licența pentru un astfel de spațiu, actul adoptat mai spunând și care sunt condițiile de interzicere și cine va stabili clar regulile jocului:

„Este interzisă prestarea, în mod direct sau indirect, a unor activităţi conexe jocurilor de noroc către entităţi care nu deţin licenţă clasa 1 emisă de ONJN şi care permit accesul la jocurile de noroc de către participanţii la joc care accesează platforma de joc de pe teritoriul României şi/ sau participanţii la joc cetăţeni români care nu au rezidenţă fiscală într-un alt stat.

Măsurile tehnice necesare pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc cu încălcarea dispoziţiilor prezentului alineat vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui ONJN, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Până la adoptarea ordinului preşedintelui ONJN prevăzut de prezentul alineat, operatorii economici care deţin licenţa clasa II emisă de ONJN au obligaţia de a implementa orice măsuri tehnice disponibile pentru a preveni şi combate accesul participanţilor la jocuri de noroc cu încălcarea dispoziţiilor prezentului alineat”, mai menţionează proiectul, un proiect cu care și Marcel Ciolacu era de acord, declarând că „Să fie eliminate”.

Jocurile de noroc, eliminate doar in anumite localitati. Au fost peste 240 de voturi pro Aceasta industrie nenoroceste familii, distruge destine

„Această industrie nenorocește familii, distruge destine”

Proiectul se pare că a suferit modificări importante, cele 2 partide PSD și PNL modificând lucrurile, iar opoziția acuză de un posibil blat între cele două formațiuni și cei din industria de jocuri de noroc.

Pe de altă parte, după votul de astăzi din Camera Deputaților, Alfred Simonis, care ocupă și interimatul camerei, declara că „Această industrie nenorocește familii, distruge destine”:

„Industria jocurilor de noroc, industria păcănelelor va suferi prima mare înfrângere în Parlamentul României. Voi convoca patru comisii pentru a dezbate în regim de urgență prima lege, așa cum vă spuneam, împotriva industriei păcănelelor.

Această industrie care nenorocește familii, distruge destine și care face extrem de mult rău României. În sesiunea de vot final de astăzi vom adopta această lege, care va presupune că, în peste 90% din localitățile din România nu se va mai putea desfășura acest tip de activitate.

Vor dispărea păcănelele, jocurile de noroc. Este o lege care închide păcănelele în localitățile care au sub 15.000 de locuitori, mărește amenzile substanțial.”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Jocurile de noroc, eliminate doar in anumite localitati. Au fost peste 240 de voturi pro Aceasta industrie nenoroceste familii, distruge destine

La nivel global sunt peste 176 de milioane de jucători

Datele recente arată că, numai în ultimii patru ani, peste 80 de milioane de persoane au început să joace online, permițând industriei jocurilor de noroc online să își dubleze baza de utilizatori, ajungând la un număr uimitor de 176 de milioane de utilizatori.

Unul dintre principalele motive pentru această creștere, cel puțin în America de Nord, a fost datorită giganților pariurilor sportive care și-au văzut bazele de utilizatori crescând exponențial, în parte datorită marketingului agresiv și parteneriatelor lor cu ligile sportive majore precum NFL și NBA.

Pe de altă parte, mai aflăm că la această oră SUA și Marea Britanie rămân lideri de piață, contribuind cu peste o treime din veniturile totale ale industriei. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că aceste piețe au cadre de reglementare mature și un nivel ridicat de încredere a consumatorilor, ceea ce le face ideale pentru operațiunile de afaceri.

Jocurile de noroc, eliminate doar in anumite localitati. Au fost peste 240 de voturi pro Aceasta industrie nenoroceste familii, distruge destine

Piața din SUA a resimțit o creștere de 267% în patru ani și se așteaptă ca industria jocurilor de noroc online din SUA să încaseze 19,1 miliarde de dolari în 2024, marcând o creștere de 267% de la 5,2 miliarde de dolari raportate în 2019, iar legalizarea jocurilor de noroc online în mai multe state, urmând să apară și altele, a fost un motor semnificativ pentru această creștere exponențială.

De cealaltă parte a oceanului, piața din Marea Britanie a avut și ea o ascensiune constantă până la 12,8 miliarde de dolari, și este prognozată să atingă venituri de 12,8 miliarde de dolari în 2024, o creștere de 62% față de acum patru ani.

Reglementările stricte ale Comisiei pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie au ajutat la menținerea unui mediu sigur și echitabil, dar au împiedicat, de asemenea, o anumită creștere din cauza cantității exorbitante de birocrație și de cercuri prin care trebuie să treacă companiile, conform rapoartelor.

Concluzie

Într-o industrie care anual face miliarde de dolari, la nivel global, genul acesta de acțiuni îndreptate împotriva jocurilor de noroc par a fi ca o picătură într-un ocean, dar eforturile statelor de a stopa această dependență este posibil să-și simtă prezența din ce în ce mai mult.

Până la urmă, fie că ne place sau nu, patima jocurilor de noroc este la fel de rea ca drogurile!

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Locul din inima Transilvaniei cu peisaje desprinse din povești. Este destinația ideală pentru vacanța de Paște
Click.ro
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune că „e groaznic”: „Nu ne așteptam”
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Cum să treci de la falsificat de permise la un garaj de sute de mii de euro. Francesco Gabriel Cheianu are rețeta succesului
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Capital.ro
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025 | "Ştia să îi facă pe toți să își găsească pacea sufletului"
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
CUTREMUR de 1 MAI! MII de ROMÂNI s-au PANICAT
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro