Are 88 de ani și locuiește în Moscova, fără alți membri ai familiei, doar cu câțiva agenți care îi asigură securitatea. Cu toate acestea, Mihai Gorbaciov își publică o nouă carte.
Departe de a mai fi la fel de în forță pe cât și-l aduc uni aminte din anii `90, Gorbaciov continuă să fie relevant la scară mondială. Avertismentele ultimului lider URSS vin într-o perioadă de tensiuni nucleare crescute la nivel global. În opinia sa, ne apropiem cu pași repezi de un nou război rece.
Clasificată ca un testament politic, Gorbaciov urmează să publice peste câteva zile o nouă carte. Lansarea ei este sincronizată cu împlinirea a 30 de ani la destrămarea blocului sovietic. Intitulată ”Viitorul lumii globale”, cartea relevă viziunea asupra viitorului planetei a celui care a primit un premiul Nobel pentru pace în anii `90.
După ce a gândit și pus în aplicarea politicile ”perestroika” și ”glasnost”, Gorbaciov nu este neapărat privit cu ochi buni în Rusia. Cei mai mulți sunt de părere că destrămarea URSS a dus la majoritatea problemelor financiare cu care s-au confruntat rușii în ultmele decenii.
Pe de altă parte, planeta se confruntă în 2019 cu probleme mai mari decât sărăcie. „Politica mondială se află pe o pantă extrem de periculoasă. Activităţile militare actuale au caracteristicile unui adevărat război”, avertizează Mihail Gorbaciov, care a condus Uniunea Sovietică din martie 1985 până în decembrie 1991. „Garantarea păcii este condiția esențială pentru controlarea problemelor globale precum criza mediului, terorismul internațional, migrațiile și toate celelalte provocări asupra cărora se focalizează obligatoriu atenția statelor și a organismelor internaționale”, a adăugat fostul președinte.
Noua carte a fostului lider la Kremlin urmează să fie disponibilă la nivel global în următoarele săptămâni. Pe 23 septembrie va ajunge în Germania, iar pe 2 octombrie va putea fi cumpărată în Franța. În contextul în care mai sunt doar câteva luni până la celebrarea a 30 de ani de la prăbușirea zidului Berlinului, această lansare nu putea venea mai bine.
Ca o scurtă retrospectivă a activităților lui Gorbaciov, acțiunile sale au influențat semnificativ cursul istoriei mondiale. Au dus la retragerea trupelor sovietice din Afganistan și din țările din Pactul de la Varșovia, au asigurat semnarea unui tratat cu Statele Unite pentru a reduce numărul de rachete cu rază medie și au contribuit la reunificarea Germaniei. Politicianul fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace.