Curând, te vei putea înscrie într-un program de stat prin care primești bani dacă vrei să-ți pui panouri solare acasă. Statul asigură 90% din costurile instalării panourilor fotovoltaice, dar trebui să respecți un criteriu.
În vara anului trecut, am mai anunțat pe Playtech această măsură benefică, prin care statul încurajează sursele de energie regenerabilă. Problema este că statul nu poate asigura decât un număr limitat de subvenții și se va merge pe principiul “primul venit, primul servit”.
Prin urmare, subvențiile vor fi acordate în funcție de ordinea înscrierilor în cadrul programului inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Economica.net a luat legătura cu Cornel Brezuică, președintele acestei instituții, care a precizat când se va da startul programului.
„Întâi trebuie să dăm drumul la sesiunea de acreditare a firmelor care montează. Vreau să o facem cât mai repede, poate chiar într-o săptămână, mai am nevoie de un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. După ce acredităm instalatorii, vom face publice listele şi estimez că în martie, cel mai probabil la jumătatea lunii martie să poată să înceapă înscrierea persoanelor fizice”, a declarat Brezuică.
Fondurile instituției acoperă instalarea de panouri fotovoltaice pentru 30.000 de locuințe la nivel național. Pare puțin, dar e puțin probabil că se vor înghesui prea mulți să beneficieze de banii statului pentru a-și pune panouri solare pe casă. Procedura nu e chiar atât de simplă pe cât pare.
În principiu, AFM spune că subvenționează 90% din costurile totale pentru instalație, dar ele nu trebuie să depășească 20.000 de lei pe persoană fizică.
„Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare și încheie cu acesta toate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii și plata contribuției proprii”, se arată în ghidul de participare la programul de subvenții.
1. Cheltuielile pentru achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, care are următoarele componente:
2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.
3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.