Marcel Vela a rupt tăcerea în scandalul ce a zguduit Ministerul de Interne. Acesta susține că decizia luată de șefii Poliției Române, și anume, aceea de a se întâlni la biserică noaptea cu membrii clanului Duduianu pentru a schimba ora înmormântării lui Emi Pian a fost una foarte bună deoarece s-a evitat creșterea numărului de infectări cu coronavirus.
De asemenea, a mai afirmat Marcel Vela, s-a redus și riscul producerii unor eventuale violențe sau chiar crime.
„Eu îl consider un caz închis, eu ca ministru vrea să va spun că analizând și alte cazuri mai vechi din evoluția zonei, nu neapărat de clanuri sau de interlopi, ci a zonei mai delicate dintr-o anumită sferă de comportamente, în august, după acel eveniment, nu am mai înregistrat acest de violență, asasinate, crime sau altele de acest gen.
În același timp, în Rahova, nu am înregistrat după două săptămâni, dacă ar fi venit 3.000 de oameni la înmormântare, o creștere foarte mare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Eu zic, din punctul meu de vedere și al analiștilor, că faptul că s-a devansat înmormântarea a fost extraordinar de bine.”, a precizat Marcel Vela, la România TV.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a spus, joi, că modul în care s-a acționat înainte și în timpul înmormântării lui Emi Pian a fost asumat, având ca scop prevenirea incidentelor violente din data de 9 august.
„Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave”, a precizat Bogdan Despescu, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
„Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave. Urmare a analizelor de risc, a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul Bucureşti, existau date şi informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane. Această situaţie putea să conducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin încălcarea normelor sanitare. De asemenea, exista riscul produceri unor acte de de violenţă de natură să afecteze ordinea publică în Capitală”, a mai spus Despescu, citat de Agerpres.