Simona Halep se pregătește de procesul în care speră să scape de acuzațiile care i-ar putea termina cariera. Jucătoarea din România a susținut în comunicatul oficial că nu a luat Roxadustat, medicamentul pe care experții l-au găsit la testul anti-doping de la US Open 2022, din luna august. Și atunci cum s-a ajuns la acest test pozitiv? Surse din lumea medicală au vorbit pentru playtech.ro de o ipoteză la care nu s-a gândit nimeni, o variantă care ar putea să o ajute enorm pe fostul lider al clasamentului WTA.
Simona Halep se pregătește pentru „cel mai greu meci din viață” și și-a angajat o echipă de avocați care să o reprezinte în procesul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Legislația este foarte clară: sportivul este singurul responsabil de tot ce se găsește în corpul lui. Dacă va fi găsită vinovată, Halep nu are cum să scape fără suspendare, iar oficialii Agenției Naționale Antidoping susțin că poate să stea departe de terenul de tenis minimum 12 luni, Roxadustat fiind un medicament pe care WADA nu are nicio toleranță și care nu este acceptat în nicio cantitate.
Și atunci cum a apărut Roxadustat în corpul Simonei Halep? Medicamentul nu se găsește în România, iar în Uniunea Europeană ai nevoie de o rețetă de la medic pentru a-l putea achiziona. Și nu este deloc ușor. Ziariștii gsp.ro l-au căutat la farmacii din Franța și nu l-au găsit. Jurnaliștii români și străini au vorbit în ultimele zile despre posibilitate ca jucătoarea să fi primit aceste medicamente de la medic, din greșeală. Este însă o chestiune greu de crezut. Aproape imposibilă!
Reporterii playtech.ro au vorbit cu mai mulți medici și au aflat că Roxadustat este un medicament de sinteză care nu are cum „să aterizeze” într-o aspirină, paracetamol sau în alimente.
Și de aici o mulțime de alte întrebări. De ce ar fi luat sportiva în mod voluntar acest medicament care se folosește doar în tratamentul pacienților cu afecțiuni foarte serioase, cum ar fi insuficiența renală? Mai ales că un lucru este foarte clar și este dovedit științific. Un tratament cu Roxadustat ar aduce probleme serioase unui om sănătos, nu doar unui sportiv, au spus medicii contactați de playtech.ro. Această afirmație a fost susținută acum câteva zile și de un expert olandez.
Simona Halep este o sportivă care a fost supusă mereu multor teste ant-doping. Mai precis, au fost 106 teste doar în ultimii șase ani. Și niciodată, până la US Open 2022, nu a avut probleme. După turneul american a mai fost testată de două ori, pe 21 septembrie și 7 octombrie, iar rezultatele au fost negative. Cum se poate acest lucru?
Medicii contactați de playtech.ro susțin că este aproape imposibil pentru că după un tratament cu Roxadustat substanța rămâne multă vreme în corp și nu se elimină în câteva zile. În plus, un medic ORL apropiat de Simona Halep susține că după operația de rinoplastie ar fi putut să apară tromboze, dacă tratamentul prescris de medicii care au făcut intervenția ar fi interacționat cu Roxadustat.
Este posibil ca avocații angajați de Simona Halep să se folosească de aceste detalii pentru a construi apărarea de la TAS. Și se mai pot gândi la un lucru și pot încerca să verifice și o pistă sugerată de mai mulți medici pe care i-au contactat reporterii playtech.ro. Aceștia nu au exclus varianta unei reacții „fals-pozitive”. Asta ar însemna că există posibilitatea ca Roxadustat să nu fi existat niciodată în corpul jucătoarei de tenis!
Medicii mai spun că au existat numeroase cazuri în care un test a ieșit pozitiv printr-o reacție „încrucișată” compusă din mai multe substanțe. Sigur că că toate aceste idei trebuie susținute cu noi teste efectuate la instituții acreditate și de opinii medicale de specialitate.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate în Tenis și în acest moment nu poate participa la turnee WTA și ITF. Procesul va fi unul de lungă durată. Maria Sharapova, de exemplu, a așteptat trei luni pentru a-și afla verdictul în cazul în care a fost acuzată de dopaj. Fosta jucătoare din Rusia a luat Meldonium, o substabță care ajută persoanele cu probleme cardiace și cu o circulație proastă a oxigenului în sange. Ea este folosită în mod special de sportivii de anduranță, în special maratoniști și cicliști.