Un expert olandez, cercetător în domeniul medicinei sportive, ridică mai multe semne de întrebare care adâncesc și mai tare misterul din jurul Simonei Halep. Babette Pluim susține că Roxadustat este un medicament interzis, care ajută corpul la refacere, dar că în cazul jucătorilor de tenis nu ajută foarte mult la îmbunătățirea performanțelor sportive.
Simona Halep a fost depistată pozitiv la două controale anti-doping care au avut loc la US Open 2022, ultimul turneu la care a participat anul acesta. În corpul sportivei din România s-au găsit urme de Roxadustat, un medicament care se folosește în tratamentul anemiei, dar ajută și la refacerea mai rapidă a organismului.
Un expert olandez susține însă că jucătorii de tenis nu sunt foarte mult ajutați de acest medicament, care se află pe lista celor interzise în sport, întrucât efortul lor nu este atât de mare precum al cicliștilor.
„Alte alternative, inclusiv EPO, sunt mai greu de detectat decât acest Roxadustat. Are un efect în principal pentru sportivii care trebuie să depună constant eforturi mari. La jucătorii de tenis, consumul maxim de oxigen este de 55 până la 60%. Pentru cicliști, aceasta este uneori de 90 până la 100 la sută.
Jucătorii de tenis care stau o oră și jumătate pe teren nu beneficiază de efectele acestei substanțe interzise”, a declarat Babette Pluim pentru NRC, conform Eurosport.
Roxadustat ridică și o altă problemă celor care vor să trișeze. Este un medicament care ușor de depistat la un control anti-doping.
Simona Halep a fost suspendată temporar și se pregătește de proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Jucătoarea a spus în comunicatul oficial că se simte trădată și a recunoscut că în corpul său s-a găsit o cantitate mică de Roxadustat. Acest ultim amănunt nu o va ajuta foarte mult. Medicamentul este pe lista interzisă și nu poate fi folosit deloc.
„Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag: ai o concentrație, să zicem, de peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% este.
Dar sunt substanțe care nu au nevoie de prag. Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001%, deja ești considerat dopat. Deci se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise”, a declarat Cristian Jura, arbitru TAS, pentru Digi FM.
Horia Tecău a vorbit despre acest scandal și a spus că este convins că Simona Halep nu a luat „conștient” acel medicament.