Celebrul ”Madrid Tennis Open” îl are în spate pe milionarul Ion Țiriac. Dezamăgit de cele întâmplate în România, afaceristul a decis să-și țină turneul în capitala Spaniei. Presa spaniolă a relatat în aceste zile despre prestația și atitudinea acestuia în raport cu evenimentele desfășurate în turneu.
Ion Țiriac este un personaj din altă perioadă, titrează publicația Yahoo în spaniolă. În opinia acestora, excentricul miliardar român, născut acum 81 de ani, are o mentalitate învechită. Pentru cei care nu știu, fostul tenisman român este originar din orașul Brașov din inima Transilvaniei. Motiv pentru care, într-un mod foarte neoriginal, a fost poreclit „contele Dracula”.
Milionarul se poate lăuda cu o carieră sportivă atât de strălucitoare pe cât de atipică. În copilărie, el era un mic copli minune al tenisului, la tenis de masă. Cu toate astea, mai târziu a ales să se dedice hocheiului pe gheață.
În calitate de fundaș, s-a remarcat până la punctul de a deveni unul dintre cei mai buni din țară. A făcut parte din echipa națională care a participat la campionate mondiale și la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964.
După un conflict, a primit o pedeapsă cu viața care l-a făcut să-și schimbe din nou sportul. Ion Țiriac, într-un interviu acordat cu ceva vreme în urmă, spunea că adevăratul motiv era că vroia să găsească ceva care să-i permită să călătorească frecvent în străinătate. Ața că s-a întors la tenis, dar de data aceasta la cel mare. Și nu era deloc rău.
Renumit pe circuit pentru caracterul său puternic și mustața uriașă, a devenit numărul 8 în lume. A câștigat numeroase turnee, majoritatea la dublu cu compatriotul Ilie Năstase. Împreună au triumfat la Roland Garros în 1970 și au fost finaliști cu patru ani mai devreme. De asemenea, a făcut parte din finalista Naționalei României, de trei ori, la Cupa Davis.
După retragerea sa la sfârșitul anilor ’70, a continuat să fie legat de lumea tenisului, dar ca antrenor. În paralel, a profitat de câștigurile pe care le obținuse în timpul său ca jucător și de salariul pe care l-a primit ca antrenor pentru a face afaceri.
În anii ’80 a plecat în Germania de Vest și a făcut mai multe investiții care au contribuit la creșterea averii sale. Apoi, odată cu căderea regimului comunist în România natală, a profitat de ocazie pentru a deschide mai multe companii cu care și-a multiplicat profiturile. A înființat Tiriac Bank, prima instituție de credit privată din țară.
Deja miliardar, a avut ritmul tipic de viață al unui cheltuitor bogat, cu conacele sale multiple și colecția sa de mașini de lux. Dar nu s-a retras din lumea sportului. Ion Țiriac a fost și președintele Comitetului Olimpic Român din 1998 până în 2004. A organizat numeroase turnee de tenis incluse în calendar.
Astăzi Madrid Tennis Open este un moment important în calendar, și este responsabilitatea sa. Turneul a început să se joace în 2002, dar, în 2009, Țiriac a cumpărat drepturile de organizare. Ulterior l-a restructurat complet și l-a transformat într-un Masters 1000. Astfel Ion Țiriac a reușit să creeze și o categorie feminină.
Tocmai pentru a stimula turneul de la Madrid, a venit cu o inovație radicală. A decis mutarea lui în mai, înainte de Roland Garros și schimbarea suprafeței în zgură. Mulți jucători, precum Rafa Nadal, au protestat pentru că era mai alunecos decât de obicei.
Totuși, Țiriac a susținut că, datorită acestuia, vizibilitatea mingii a fost mult mai mare în timpul emisiunilor de televiziune, ceea ce a contribuit la creșterea audienței. Experimentului nu a plăcut ATP-ul, care l-a interzis după doar un an și a revenit la argila normală.
Dar asta nu a fost singura performanță controversată. Decizia sa de a înlocui copiii care acționează de obicei ca băieți cu mingi cu modele feminine și masculine a făcut mult zgomot. A pus femeile în partidele bărbaților și bărbații în partidele jucate de femei, ca și copii de mingii.
Se știe că Ion Țiriac nu este deosebit de apreciat în rândul jucătorilor de sex feminin. Asta se datorează și faptului că de fiecare dată când vorbește despre ele, are un ton arogant. De exemplu, interviul pe care i l-a acordat El Mundo în 2016, în care a fost întrebat despre comoditatea de a se potrivi cu suma de bani acordată de turnee.
„Vă voi spune, respectuos, că îmi plac foarte mult femeile. Mai ales când au picioarele lungi și sunt moi și elegante. Sunt elegante și pe terenul de tenis. Nu am nicio problemă să le dau premii egale.
Dar aduceți-mi același lucru, rezultate economice ca bărbați. Când audiența pentru meciurile masculine este de patru ori mai mare decât cea a femeilor, există o problemă cu potrivirea premiilor.”, declara Ion Țiriac pentru El Mundo în 2016.
În acest an se desfășoară Openul de tenis de la Madrid, așa cum era planificat, cu toate restricțiile în vigoare. Din păcate, au apărut și controversele în jurul acestui turneu, scrie presa spaniolă. Una dintre acestea este și absența Serenei Williams.
Conform presei spaniole, absența jucătoarei americane se datorează conflictului pe care îl are cu organizatorul turneului, Ion Țiriac. Jucătoarea americană simte, cel mai probabil pe bună dreptate, că managerul a nerespectat-o de mai multe ori, mai scrie presa spaniolă.
”Adevărul este că această ceartă cu Serena nu este în niciun caz prima mare controversă pe care o joacă Țiriac. Cariera sa include o lungă istorie de dezacorduri și lupte.
Toate acestea îl fac unul dintre cele mai colorate personaje din circuit. E din alte timpuri, cu o mentalitate învechită.”, scriu spaniolii pe Yahoo.