În contextul tensiunilor din această perioadă, decizia președintelui Iohannis de a se întâlni cu Luiz Inácio Lula da Silva, unul din apropiații lui Putin, ar putea părea ciudată. Rămâne de văzut care va fi concluzia acestei întâlniri și ce vor discuta cei doi.
Brazilia, unul din cele mai corupte și sărace state sud-americane, este condus de un partid politic de stângî, de altfel partidul care l-a pus în fruntea statului pe președintele Luiz da Silva, un susținător declarat al lui Vladimir Putin.
De altfel, spun analiștii internaționali, în ochii multor politicieni de stânga brazilieni, Rusia face tot ceea ce face, inclusiv să-și invadeze vecinii, „nu pentru a-și extinde propria putere, ci pentru a elibera lumea din ghearele maleficului imperiu american”, conform Al-Jazeera.
Aceiași analiști spun că susținătorii președintelui de extremă-dreapta Jair Bolsonaro și ai rivalului său de stânga, președintele da Silva, lucrează din greu pentru a demonstra de ce Rusia nu ar trebui să fie învinuită pentru devastarea la care asistăm astăzi în Ucraina.
Revenit din acest an în funcția de șef de stat, reprezentantul stângii din Brazilia, Luiz da Silva, este recunoscut ca un susținător efervescent al liderului de la Kremlin.
În acest context, vizita, între 18 și 26 aprilie, a președintelui Klaus Iohannis în America de Sud, fiind anunțată și întâlnirea și cu da Silva, ar putea crea ceva valuri la nivel internațional, în actualul context geo-politic sensibil, ca urmare a invaziei din Ucraina.
Pe lângă Brazilia, Iohannis va mai vizita statul Chile și Argentina. Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, s-au stabilit și care vor fi temele de discuție cu toți reprezentanții politici ai celor trei state, inclusvi Luiz da Silva:
„Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale Președintelui României în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creșterea profilului politic și economic al României în acest spațiu”, a la finalul săptămânii trecute Administrația Prezidențială.
Rămâne să așteptăm concluziile acestor întâlniri, și să aflăm care va fi poziția Braziliei în raport cu implicarea statului român în criza ucraineană, fiind stat membru NATO.