Iohannis i-a luat apărarea lui Kovesi: cum a atacat ”secția specială de anchetare”

Iohannis i-a luat apărarea lui Kovesi: cum a atacat ”secția specială de anchetare”

Întreaga putere și influență a coaliției PSD-ALDE este folosită în această perioadă pentru a preveni numirea lui Kovesi în funcția de procuror șef european. Iohannis s-a simțit nevoit să-i ia apărarea prin câteva declarații.

În timp ce Kovesi se pregătește intens pentru interviul de la Bruxelles, a primit o citație prin care i se atrage atenția că trebuie să dea declarații din poziția de suspect într-un caz ale cărei detalii sunt necunoscute. Laura Codruța Kovesi a declarat pe mai multe posturi TV că setul respectiv de circumstanțe este doar o formă de răzbunare din partea lui Dragnea, Toader și a întregii coaliții PSD-ALDE pentru a-i micșora șansele să ajungă la Comisia Europeană.

”Invitația” de a da declarații înaintată lui Kovesi a venit din partea Secției Speciale pentru Anchetarea Magistraților. Această instituție a fost înființată de curând de către guvernul Dragnea – Dăncilă, iar dovezile că este controlată politic sunt destul de mari. Până și Iohannis s-a arătat nevoit să-și menționeze că ”nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor”.

„Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens”, a spus Iohannis.

Pentru a atesta faptul că imaginea tinerei instituții nu este una foarte bună, președintele a mai făcut câteva mențiuni. Acesta a avertizat că „Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor” și a reamintit că a contestat încă de la început înființarea acestei structuri, „sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție”.

În același comunicat provenit din partea instituției Președinției, șeful statului a afirmat că „lupta anticorupție va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care își doresc să controleze justiția și să îngenuncheze statul de drept” și a atenționat majoritatea PSD-ALDE „să înceteze să mai facă și alți pași înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat”.

În cazul în care mai exista un dubiu legat de problemele majore din funcționarea justiției de la noi, Iohannis a făcut câteva mențiuni și în acest sens. „Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneția și recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independența justiției și lupta anticorupție să nu fie afectate, iar fundația democratică a statului român să nu fie periclitată„, a continuat președintele. Tot el a subliniat că va acționa în continuare „pentru menținerea statutului pe care România și l-a câștigat cu mari sacrificii, de țară în care instituțiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”.

Urmăriți Playtech.ro și pe