De la Traian Vuia și Henry Coandă au trecut sute de ani de la momentul invențiilor lor fabuloase, care aveau să schimbe fața lumii. Astăzi zborurile cu avionul sunt la fel de normale ca mâncatul unei înghețate sau a unui hotdog delicios. Dar, deși filmele sci-fi din anii trecuți prezentau lucruri care au ajuns azi realitate, așa ne-am putea gândi că invenţia unor români ne-ar putea scăpa de aglomeraţia din trafic, iar maşina de taxi inventată ar putea face furori în întreaga lume.
Încă de pe vremea lui Leonardo da Vinci și viziunea sa asupra primului elicopter și avion, și până la vizionarii de azi, precum Elon Musk, lumea a visat și și-a imaginat în moduri diferite cum va arăta viitorul. Același lucru avea să-l facă și celebru romancier Jules Verne, în romanele sale vorbin de submarine atomice sau de călătorii fantastice în centrul Pământului.
Odată cu anii și dezvoltarea celei de-a Șaptea arte, cinematografia, au apărut alți vizionari ai viitorului, prin creațiile lor cinematografice din categoria filmelor științifico-fantastice, precum Spielberg, George Lucas sau James Cameron. Cu toții aveau ceva în comun, viitorul, tehnologia și abilitatea umană de a inventa și de a se reinventa pe sine.
Printre toate aceste portretizări ale viitorului un loc aparte, mai ales în ultimii 40 de ani, le-au avut mașinile zburătoare, care au fost mult timp subiect de science-fiction, deși o mulțime de antreprenori și vizionari s-au străduit să transforme acest concept în realitate, inclusiv nimeni altul decât Henry Ford.
O astfel de invenție a apărut și pe meleaguri mioritice, iar conform informațiilor, invenţia unor români ne-ar putea scăpa de aglomeraţia din trafic.
Deși în alte țări s-a ajuns la un anumit nivel, când vine vorba de astfel de mijloace de transport, dar încă netestate în public, azi vorbim de o astfel de invenție made în România, care aparține unui grup de șase inventatori români din Arad. Proiectul arădenilor este de fapt, o mașină-taxi care ne-ar putea scăpa de aglomeraţia din trafic, spun cei șase inventatori pregătiți să-și expună proiectul la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, la finalul lunii aprilie:
„Am conceput o soluție nouă de propulsie și tracțiune și poate fi aplicată în procesele industriale. Va fi un nou tip de turbină. Sunt o mulțime de avantaje printre care consumul de carburant mai mic, performanțe mai mari, turbulențe foarte mici.
Taxiul poate fi folosit în transportul coletelor mici, în agricultură și transportul de persoane, se preconizează la transportul de 1-8 persoane Noi prezentăm la Geneva o soluție de pale complet pliabile și aceste pale sunt din țesături elastice reciclabile care au si avantaje vizavi de eficiența valorificări energiei din vânt.”, a spus liderul grupului de inventatori, profesorul Dan Sobol, conform Antena 3 CNN.
Dacă va avea sau nu succes, având în vedere că, mai spune profesorul Dan Sobol, sunt în negocieri cu investitori din țările arabe pentru a construi proiectul, rămâne de văzut. La fel rămâne să aflăm dacă va avea sau nu succes la Geneva. Oricum, faptul că un grup de români au inventat o astfel de soluție, demonstrează încă odată că România mai are oameni capabili să viseze și să construiască lucruri pentru un posibil viitor.