În 2018, retailer-ul Kaufland introducea pentru prima dată în magazinele sale conceptul de reciclare PET-uri. De atunci și până astăzi, retailerul a reușit să introducă la nivel național și aparatele care fac automat reciclarea în schimbul unor sume de bani. Așadar, vorbim de invenţia de la Kaufland care formează cozi uriaşe în magazine. Citește și vezi cum s-a întâmplat asta.
În urm cu cinci ani Kaufland introducea pentru prima dată în magazinele sale din România conceptul de strategie anti-plastic, fiind vorba la acel moment de o investiție de aproximativ 300.000 de euro pe an, ia primul pas a fost eliminarea tuturor consumabilelor făcute din plastic și introducerea unora realizate din materiale biodegradabile și compost.
”Sustenabilitatea face parte din ADN-ul companiei, care ia toate deciziile ținând cont de impactul asupra mediului, comunităților, furnizorilor, clienților și angajaților.
Protecția mediului este extrem de importantă pentru Kaufland. Peste 47.000 de tone de deșeuri au fost reciclate de companie într-un an: plastic, cartoane, baterii, ulei de gătit și altele”, declara la acel moment Valer Hancaș, Communication & Corporate Affairs Manager Kaufland România.
Află despre: Cum faci bani la Lidl, Kaufland și alte magazine din România, în loc să dai. Cât primești pe sticlele goale
De atunci și până în 2023, retailerul a investit masiv în aceste campanii, iar cel de-al doilea pas a fost introducerea unor aparate de reciclare PET-uri, pentru început în câteva magazine din Capitală, ulterior fiind montate și în alte mari orașe.
Rezultatele aveau să apară în 2021, când oficialii companiei anunțau că retailer-ul Kaufland devenea primul lanț cu o infrastructură națională de reciclare.
Este momentul în care, la nivel național, Kaufland România avea deja prima rețea națională de mașini de colectare selectivă a ambalajelor, disponibilă în toate orașele din țară.
Prin aceste sisteme de reciclare, clienții folosesc automatele și reciclează, iar în schimbul reciclării sunt recompensați cu reduceri la cumpărături, sume de bani rerpezentând contra-valoarea PET-urilor colectate.
Vezi și: Vouchere de reducere de 25% oferite de retailer. Cine sunt românii care le pot primi
Dacă până de curând cei care făceau colectarea de PET-uri și plastic în aceste sisteme automatizate primeau sume mici, între 10 și 30 de bani pe bucată, retailer-ul s-a gândit să schimbe puțin lucrurile.
Așa că vorbim azi de invenţia de la Kaufland care formează cozi uriaşe în magazine, și anume majorarea sumei acordate unui client care se decide să aducă spre colectare PET-uri sau ambalaje din plastic.
Află și: Cum reciclezi sticle și PET-uri la Kaufland România. Ce bonus primești dacă o faci
Conform oficialilor Kaufland, suma se ridică acum la 50 de bani pentru un singur recipient reciclat în automatele puse la dispozția acestora din toate magazinele retailer-ului din țară.
Dar, suma nu este sub formă de remunerație, ci se transformă în bonuri valorice de cumpărături, reprezentând valoarea totală a numărului de recipiente reciclate. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe recipiente, cu atât valoarea bonurilor crește.
În anumite orașe din țară deja s-au făcut adevărate cozi la automatele de reciclare din magazinele Kaufland România, spre exemplu în Târgu Jiu, unde un număr important de clienți au stat la cozi cu saci plini de recipiente de plastic.
„În parcarea magazinului Kaufland din Târgu Jiu este un automat de reciclare. Este un loc unde poți duce pet, doze de aluminiu, sticlă și primești un tichet pe care poți să-l folosești la cumpărături în acest magazin.
Este pentru prima dată când văd codă la acest automat de reciclare”, a declarat Luis Popa, directorul Direcției de Gestionare a Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj.
Se pare că și locuitorii din Craiova au decis să ducă cât mai multe plastice la reciclat în magazinele Kaufland, iar imaginile cu cozile imense au devenit virale pe rețelele de socializare.
Această frenezie de a recicla se datorează și campaniei inițiate de retailer, și anume ”Săptămâna Reciclării la Kaufland”, care a avut startul la nivel național pe 27 septembrie a.c., astăzi, 4 octombrie fiind și ultima zi.
Pe de altă parte, conform unui nou act normativ, de la finalul lunii noiembrie, vom plăti cu 50 de bani mai mult la achiziția băuturilor cumpărate în recipiente de plastic, PET-uri, dar suma nu reprezintă neapărat o nouă taxă, ci un fel de garanție pe care orice client o va primi înapoi, doar la returnarea ambalajului.
Află despre: Obligatoriu în toate magazinele din România. Ce va apărea pe etichetele produselor din noiembrie 2023
Acest demers a fost stabilit prin intermediul Sistemului Garanție-Returnare, sistem aprobat de guvern pe baza unui proiect venit de la Ministerul Mediului, prin intermediul căruia se are în vedere o țintă de 7 miliarde de amabalaje existente pe piață, și colectarea acestora pentru reciclare.
Noul program are în vedere și majorarea procentelor de colectare, fie că vorbim de plastice, sticlă sau metale, procentul dorit fiind în toate cazurile de 65%, cel puțin.