Există un mit conform căruia unii oameni înghit din greșeală păianjeni sau insecte în timp ce dorm. A fost lansată și o statistică referitoare la acest aspect, dar totul este doar un mit. Realitatea este cu totul alta.
Clarific faptul că din punct de vedere științific, păianjenii nu sunt insecte, ci fac parte din familia arahnidelor, alături de scorpioni. De aceea am făcut o distincție între cele două categorii.
În principiu, mitul se referă la înghițirea păianjenilor în timp ce dormim. Stupida statistică spune că un om înghite anual cam opt păianjeni în decursul unui an, fără să-și dea seama, pentru că aceștia pătrund în gura noastră fără să simțit.
Este unul dintre cele mai aberante mituri. Nu doar că trebuie să locuiești într-o adevărată cocină dacă ajungi să ai păianjeni și insecte în propriul pat sau chiar și sub el, dar știința face lumină în acest caz, în cazul în care cineva întreg la minte ar mai crede așa ceva.
Cel mai probabil, acestea sunt idei scornite de oamenii care suferă de arahnofobie. Aceste persoane nu doar că se tem de păianjeni, dar au impresia că îi văd sau îi simt chiar și atunci când nu există niciunul în preajma lor. Și mai sunt și cei care, din cauză că nu i-au putut vedea sau simți, se panichează singuri și își imaginează că i-ar fi înghițit în timp ce dormeau. Este o problemă psihologică destul de gravă.
Din punct de vedere științific, este improbabil ca oamenii să înghită accidental insecte, mai ales acest arahnide înspăimântătoare, dar inofensive. Este improbabil chiar și dacă nu ai mai făcut curățenie de luni sau ani de zile și ai ajuns să fii chiriașul insectelor sau altor vietăți de care n-ai niciun habar.
Pur și simplu, noi, oamenii, nu prezentăm niciun interes pentru aceste ființe pentru a le determina să se cațere pe noi. Să nu-ți imaginezi că gura ta este precum o peșteră călduroasă și primitoare, precum camera de hotel de 5 stele care-l atrage pe orice păianjeni.
În mod normal, suntem atât de mari pentru ei, încât devenim parte din peisaj pentru ei, dar tot nu înseamnă că să devii o pensiune de primă clasă pentru insectele din casă atunci când dormi.
Respirația, vibrația bătăilor inimii, ba chiar sforăitul, emit sunete și vibrații prea puternice pentru păianjeni, așa că n-au motive nici măcar să se apropie de un „mediu” atât de ostil.
Evident, există și excepție de la regulă. Nu este complet imposibil să înghiți un păianjen fără să vrei, dar persoanele care spun că au pățit asta n-au putut și dovedi. Și oricum, singurul loc unde poate ajunge este doar stomacul, iar de acolo nu mai iese nimic viu și în niciun caz pe unde a intrat.