Femeia păianjen a Chinei. Cum arată Spiderwoman, tânăra care cucerește stâncile ca și cum ar merge pe stradă

Se deplasează ca și cum ar merge pe un simplu drum de munte. Luo Deng Ping e urmărită zilnic de turiști când cucerește stânci extrem de dificil de escaladat.

Luo Deng Ping este cunoscută mai ales sub numele de „Spiderwoman” („Femeia păianjen”) a Chinei.

A câștigat o competiție de escalandare a stâncilor din provincia Guizhou, fără să folosească hamuri sau frânghii de siguranță.

Este o tradiție de secole a grupului minoritar Miao din care Luo Deng Ping face parte. Membrii Miao sunt renumiți pentru abilitățile lor de a cuceri înălțimile amețitoare ale crestelor montane, fără măsuri de protecție, în apropiere de râul Getu.

O datină ce părea destinată bărbaților, până nu demult, dar Luo Deng Ping a vrut să demonstreze că are aceleași calități de a se strecura printre obstacole pe stânci abrupte ca și colegii sau rudele sale din grupul minoritar Miao.

„Ei spuneau că asta este doar pentru bărbați (cățăratul pe stânci –n.r.). Dar eu cred că femeile și bărbații sunt egali, așa că am venit aici și am învățat. Așa am început această activitate, de Spiderwoman.” Luo Deng Ping

Postul de televiziune britanic BBC i-a dedicat un reportaj celei numite „Femeia păianjen” iar Luo Deng Ping a devenit cunoscută în toată lumea.

Este un spectacol palpitant să îi vezi escaladând la înălțimi mari fără nici un ham sau corzi, spun autorii unui reportaj Looking China.

Femeia păianjen, în căutarea ierburilor miraculoase

Privind-o în imagini, Luo Deng Ping pare extrem de sigură și de relaxată și se deplasează ca și cum ar merge pe un simplu drum de munte, ceva mai abrupt decât o banală potecă.

Urcă zilnic de câte două ori, dacă e nevoie, pe stâncile abrupte pentru a colecta ierburi folosite ca terapii pentru diverse afecțiuni sau alte plate utilizate ca îngrășământ.

Dar, pe măsură ce medicina occidentală crește în popularitate, alpiniștii spun că vânzarea de ierburi în scop medicinal scade și nu mai fac așa de mulți bani din această activitate.

În schimb, turiștii sunt fascinați să îi vadă în acțiune atât pe Femeia păinajen cât și pe ceilalți „Spidermen” și acest lucru îi ajută să supraviețuiască.

Nu câștigă prea mult, totuși. Venitul lunar ajunge la cel mult 140 de dolari de persoană. Atât Luo Deng Ping cât și colegii săi sunt mulțumiți că nu trebuie să părăsească zona care le e atât de dragă și să muncească în marile orașe.

Un film dedicat comunității Miao, numită în vestul europei mai ales comunitatea „Spiderman” – și, evident, Femeii păianjen – a fost realizat în vara anului 2018 de „Looking China” și publicat pe platforma Youtube.

Producția, realizată cu sprijinul experților din mai multe țări, prezintă imagini inedite din locuri extrem de izolate și ne arată viața unui grup special de oameni care activează pe râul Getu și pe munții de lângă. Numărul de vizionări este, însă, modest, comparativ cu expunerea pe care o oferă BBC.

„Huang Xiao Bao și Luo Deng Ping – prima femeie care a preluat o tradiție păstrată, inițial, doar de bărbați, sunt protagoniștii. Este un spectacol palpitant să îi vezi escaladând la înălțimi mari fără nici un ham sau corzi, la fel ca super-eroul Spiderman.” Looking China

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI