Mari companii din lume și oameni de afaceri influenți au anunțat că vor să susțină reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris, mistuită de un incendiu puternic.
După ce s-a aflat că monumentul-simbol al Parisului a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu puternic, mobilizarea a fost extrem de rapidă. Donațiile promise până acum au ajuns la cel puțin 750 de milioane de euro.
Primii care s-au arătat de acord să finanțeze lucrările de reconstrucție au fost oamenii de afaceri din Franța. Familia Pinault a promis 100 milioane de euro, iar grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro. Acestor eforturi li s-au alăturat și familia Bettencourt-Meyers şi grupul L’Oréal.
Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharričre (Fimalac) vrea să contirbuie la lucrările de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis tot aceeași sumă, iar familia Decaux a anunţat o donaţie de 20 de milioane de euro, din partea JCDecaux Holding, potrivit Agerpres.
Apple va contribui, de asemenea, la lucrările de reconstrucție, după cum a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a făcut şi el o donaţie importantă, iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investiţii KKR, va contribui cu suma de 10 milioane de dolari.
Mai multe companii și persoane private au făcut, de asemenea, donații anonime.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat, la câteva ore de la izbucnirea incendiului, că lansează o campanie de subscripție națională. Lucrările de reconstrucție se anunță lungi și extrem de dificile. Dar, cel mai important, vor costa foarte mult. Din cauza numărului mare de persoane care vor să contribuie la lucrările de restaurație, pagina de internet pe care se contabilizează donațiile a suferit mai multe probleme tehnice.
Totul trebuie făcut cu mare atenție, pentru că Notre-Dame are o vechime de 850 de ani și structura rămasă în picioare este încă îmbibată de apă. E motivul pentru care mulți specialiști susțin că pericolul de a se prăbuși complet nu a trecut complet.
În Parlamentul European de la Strasbourg a fost instalată o urnă pentru a colecta donaţii de la europarlamentari.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel către statele membre să participe la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea o contribuţie financiară.
Vestea că se pot face donații pentru catedrala Notre-Dame a ajuns și la București. Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va dona din salariul său.