Preotul-erou de la Notre Dame, cel care a salvat Coroana cu spini a lui Iisus Hristos

Preotul-erou de la Notre Dame, cel care a salvat Coroana cu spini a lui Iisus Hristos

Jean-Marc Fournier, preot în cadrul serviciului de pompieri din Paris, este considerat unul dintre eroii de la Notre Dame.

În timpul incendiului care a izbucnit luni seară, preotul și-a riscat viața și a intrat în catedrală pentru a salva celebra Coroană cu spini a lui Iisus Hristos.

A reușit să salveze și Preasfântul Sacrament. O intervenție contra-cronometru, în timp ce partea superioară a monumentului era cuprins de flăcări.

„Nu a dat dovadă de teamă, îndreptându-se direct spre relicvele din catedrală şi s-a asigurat ca acestea să fie salvate. Are de-a face cu viaţa şi moartea în fiecare zi şi nu arată că-i e frică“. Serviciile de urgență pariziene

Notre Dame: Cordon uman pentru salvarea relicvelor

Afară, serviciile de urgenţă s-au unit într-un cordon pentru a scoate relicvele din catedrala veche de 850 de ani. Astfel au scăpat de flăcări și coroana şi tunica Sfântului Ludovic.

Jean-Marc Fournier este același preot care îi alina pe cei răniți în urma atentatului terorist de la sala Bataclan, din 2015.

Primărița Parisului, Anne Hidalgo, a mulțumit tuturor salvatorilor care și-au riscat viața.

„Coroana cu Spini, tunica Sfântului Ludovic şi alte câteva lucrări importante sunt acum întrun loc sigur“. Anne Hidalgo, primarul Parisului

În urma intervențiilor din seara incendiului, au fost scăpate de foc vitraliile din secolul al XIII-lea, orga, clopotele catedralei şi mai multe statui.

notre dame
Jean-Marc Fournier, preot în cadrul serviciului de pompieri din Paris, considerat erou după intervenția din seara de luni, când a intrat în catedrala Notre Dame aflată în flăcări.

Părintele Fournier, erou și la Bataclan

Și pentru angajații din serviciile de urgenţă pariziene părintele Jean-Marc Fournier este un erou. Cu toții își amintesc de implicarea sa din timpul atacului terorist de la sala de concerte Bataclan.

Era seara de 13 noiembrie 2015, când gruparea teroristă Daesh, auto-intitulată Stat Islamic, a ucis 89 de oameni. Atunci, preotul a intrat în sala de concerte.

S-a rugat pentru victimele atacului și i-a consiliat  pe răniți și pe familiile care pierduseră persoane dragi.

Povestea Coroanei cu spini a lui Iisus

Coroana cu spini a lui Iisus Hristos este considerat obiectul cel mai de preț al Catedralei Notre Dame.

Aceasta este depusă într-un recipient de sticlă decorat cu aur. Recipientul a fost realizat din dorința lui Napoleon.

De obicei, publicul o putea vedea în zilele de vineri din Postul Paștelui și în Vinerea Mare.

Istoricii apreciază că această coroană a fost păstrată de pe vremea crucificării lui Iisus Hristos.

A fost adusă de la Ierusalim și depusă inițial la Sainte-Chappelle, ridicată în secolul XIII pentru familia regală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI