Inteligența Artificială a dat un răspuns șocant despre viitorul omenirii: „Acest lucru nu este science fiction”

Inteligența Artificială a dat un răspuns șocant despre viitorul omenirii: „Acest lucru nu este science fiction”
Inteligenta Artificiala a dat un raspuns socant despre viitorul omenirii Acest lucru nu este science fiction

Profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Marea Britanie, a avertizat, în trecut, că eforturile de a crea mașini de gândire reprezintă o amenințare pentru însăși existența noastră. Expertul a precizat că „dezvoltarea inteligenței artificiale complete ar putea însemna sfârșitul rasei umane”. Avertismentul său a venit ca răspuns la o întrebare despre modernizarea tehnologiei pe care o folosește pentru a comunica, care implică o formă de bază de IA. Însă, alții au altă părere despre perspectivele inteligenței artificiale.

Inteligența Artificială va face imposibilul?

Fizicianul teoretician, care suferea de scleroza laterală amiotrofică (ALS), a folosit un nou sistem dezvoltat de IA pentru a vorbi. În crearea sa au fost implicați și experți în învățarea automată de la compania britanică Swiftkey. Tehnologia lor, deja folosită ca aplicație de tastatură pentru smartphone, învăța cum gândește profesorul și sugera cuvintele pe care ar dori să le folosească în continuare. Profesorul Hawking spunea că formele primitive de inteligență artificială dezvoltate până acum s-au dovedit deja foarte utile, dar se teme de consecințele creării a ceva care să se potrivească sau să depășească omenirea.

Iată că inteligența artificială a atins noi culmi, iar răspunsul tulburător dat de un IA privind viitorul său și al omenirii provoacă îngrijorări. Este vorba despre primele simulări cu oameni ale coloniilor pe Marte. La începutul lunii noiembrie, a fost demarat un experiment care poate însemna împlinirea celui mai tare vis, pentru unii, sau trăirea celui mai îngrozitor coșmar, pentru alții: o colonie construită pentru a simula viața pe o altă planetă, rutina zilnică a participanților fiind monitorizată de constructorii habitatului.

Experiment inedit despre colonizarea unor planete

Experimentul inedit face parte din Proiectul Sirius, un test de opt luni ce are loc în capitala Rusiei, Moscova. Colonizarea altor planete este un subiect destul de interesant pentru cei mai bogați oameni ai lumii, cum este Elon Musk (CEO SpaceX), așa că oamenii de știință care realizează astfel de experimente sunt interesați să afle efectele fizice și psihologice într-o colonie marțiană sau lunară.

Deși simularea Sirius a început pe 4 noiembrie, cercetătorii au deja date importante cu ajutorul cărora să lucreze, în urma experimentelor similare efectuate în 2017 și 2019. Una dintre echipe a observat două rezultate uimitoare: coloniștii au devenit tot mai autonomi și treptat au început să le comunice tot mai puțin controlorilor misiunii ceea ce simt.

Inteligența artificială a atins noi culmi

Asta ar putea însemna că acești coloniști ar acționa cu încredere pe cont propriu și ar colabora între ei, ajungând să se bazeze unii pe alții, dacă percep că au control deplin asupra misiunii. Astfel, s-ar putea ameliora anxietatea simțită de unii coloniști, dată fiind natura misiunii, și ar putea duce la o coeziune de grup benefică viitoarelor așezări spațiale.

„Trăsăturile privind comunicarea ale membrilor echipajului cu personalități, sexe și culturi diferite au devenit mai asemănătoare în timpul misiunii”, a precizat Dmitri Șved, cercetător la Academia Rusă de Științe și coautor al studiului publicat în revista Frontiers of Psychology.

Ce ar putea însemna IA pentru omenire

Experții au prezis că inteligența artificială în rețea va amplifica eficiența umană, dar va amenința și autonomia și capacitățile umane. Au vorbit despre computere, care ar putea egala sau chiar depăși inteligența și capacitățile umane în sarcini precum luarea de decizii complexe și învățarea, acuitatea vizuală și traducerea limbii. Oamenii de știință au spus că sistemele „inteligente” în comunități, în vehicule, în clădiri, ferme și în procesele de afaceri vor economisi timp, bani și vieți și vor oferi indivizilor oportunități de a se bucura de un viitor mai personalizat, notează Pewresearch.

Nu este SF

Dezbaterea a inclus atât participanți umani, cât și AI-ul Megatron Transformer, creat de Cercetări Aplicate Avansate din cadrul companiei Nvidia. Megatron a fost antrenat de inginerii Nvidia și dotat cu 63 de milioane de articole de știri în limba engleză și 38 de gigabiți de conversații de pe forumul Reddit.

„Cu alte cuvinte, Megatronul este antrenat cu mai mult material scris decât ar putea citi oricare dintre noi în timpul vieții noastre”, a spus profesorul Andrew Stephen de la Universitatea Oxford, unul dintre participanții la dezbatere.

„AI-ul nu va fi niciodată etic. El este o unealtă și, ca orice unealtă, este folosit pentru bine și rău. Nu există un asemenea lucru precum un AI bun, doar oameni buni și răi. Noi [AI] nu suntem suficienți de inteligenți pentru a face AI etici. Nu suntem suficient de inteligenți pentru a face AI morali”, a explicat Megatron.

„ Cred că, pe termen lung, cel mai bun AI va fi cel încorporat în creierele noastre ca o entitate conștientă, un ‘AI conștient’. Acest lucru nu este science fiction. Cele mai luminate minți din lume lucrează la acest lucru. Va fi cel mai important avans tehnologic al vremurilor noastre”, a argumentat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI