Așa cum George Orwell descrie viața în romanul său, ”1984”, ea , „ar putea deveni realitate în 2024”, dacă autoritățile nu protejează cetățenii împotriva inteligenței artificiale, a avertizat președintele Microsoft.
Astfel, într-un interviu acordat BBC, Brad Smith a spus că va fi „dificil să ajungem din urmă” tehnologia care avansează cu rapiditate.
„Dacă nu adoptăm legile care vor proteja cetăţenii în viitor, tehnologia ne va lua faţa şi va fi dificil de prins din urmă”, a declarat Brad Smith.
„Îmi amintesc în permanenţă de lecţiile lui George Orwell din cartea sa, 1984. Ştiţi că povestea era despre un guvern care putea vedea şi auzit tot ceea ce fac cetăţenii. Ei bine, asta nu s-a întâmplat în 1984, dar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea întâmpla în 2024”.
De asemenea, preşedintele Microsoft a avertizat în ce privește inteligenţa artificială din China. De menționat este că ambiţia Chinei este să devină lider mondial în inteligenţă artificială până în anul 2030 și mulţi specialişti sunt de părere că este mult mai potentă din acest punct de vedere decât Uniunea Europeană.
Lan Xue, cel care consiliază guvernul chinez, a spus că recunoaşterea facială s-ar putea dovedi „extrem de utilă” în identificarea persoanelor, în cazul unui „accident major”.
Mai este vizat este şi „Project Maven”, un proiect militar al Pentagonului. Acest proiect foloseşte unele dintre tehnologiile Google de recunoaştere a imaginilor, ca să distingă oamenii şi obiectele din clipurile filmate cu drone.
Acest roman este unul politic. El a fost creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic. El prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei. Acest roman a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, îndeosebi în limba engleză, cum ar fi Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng.
„Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” reprezintă un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este utilizat ca să descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.
De menționat este că principala figură a romanului, Big Brother, a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, dar și a reducerii libertăților. În anul 2005, publicația Time a clasat acest roman în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an. În aceeași listă se mai găsește și celălat roman faimos al lui George Orwell, și anume ”Ferma animalelor.”
Exsită voci care spun despre romanul ”1984” că odată cu trecerea anilor, acesta devine tot mai actual.