Insecta care va purta numele Simonei Halep. Ce spune sportiva despre acestă decizie mega-bizară

Insecta care va purta numele Simonei Halep. Ce spune sportiva despre acestă decizie mega-bizară
Insecta care va purta numele Simonei Halep. Ce spune sportiva despre acesta decizie mega-bizara

O nouă specie de insectă va purta numele celebrei jucătoare de tenis Simona Halep. Insecta a fost descoperită recent pe teritoriul României. Ce reacție a avut sportiva la aflarea acestei vești neobișnuite.

O insectă abia descoperită va purta numele Simonei Halep

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a descoperit o nouă specie de insectă în țara noastră. Specialiștii au denumit-o în onoarea sportivei Simona Halep, fostă număr unu mondial în tenis.

Specia nouă de insectă a fost descoperită în zona județului Constanța, regiunea natală a tenismenei noastre. Cercetătorii de la USAMV  Cluj-Napoca au decis ca micuța insectă să se numească Phlebotomus simonahalepae, după marea campioană a României, Simona Halep.

Unde a fost zărită insecta. Legătură cu sportiva noastră

În timp ce se aflau la un studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, specialiștii au dat de o insectă nemaivăzută până acum.

Descoperirea aparține cercetătorilor de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară). Rezultatele studiului au fost publicate în luna august 2021, în prestigioasa revistă Parasites & Vectors. Ce spune Simona Halep despre acestă decizie mega-bizară.

Reacția lui Halep la aflarea acestei vești

Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare, a declarat că a primit acordul din partea sportivei românce pentru ca noua insectă descoperită să-i poarte numele.

„Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată şi, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos.

Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis.

Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră.

Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, a explicat coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.

Detalii fabuloase despre exemplarul descoperit în România

Cercetătorul ştiinţific Cristina Pop a făcut dezvăluiri interesante despre noua specie de insectă. Potrivit spuselor sale, este un exemplar complet nou pentru ştiinţă.

„Printre câteva sute de flebotomi colectaţi în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit.

Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă. Având la dispoziţie un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele şi să încercăm să mai colectăm câteva exemplare.

Am continuat astfel colectările în aceeaşi zonă timp de încă două sezoane, în 2019 şi în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuşi, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală şi am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI