Ministerul Apărării Naționale organizează din nou o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii ce sunt dornici să participe la înscrieri. Armata a anunțat că sunt disponibile 1.600 de locuri de rezerviști voluntari (subofițeri, maiștri militari, soldați și gradați). Aceste locuri sunt disponibile în diferite unități militare precum în: Bacău, Arad, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Brașov, Constanța, Cluj, Călărași, Dâmbovița, Iași, Ilfov, Galați, Sibiu, Neamț, Vrancea, Tulcea și municipiul București.
Pentru a putea urma o carieră militară, cetățenii români trebuie, în primul rând, să fie absolvenții unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar. Pe lângă asta, pot urmări un curs de formare profesională sau un program de instruire a gradaților/soldaților profesioniști. Odată ce au terminat de studiat la aceste instituții, pot opta pentru o carieră în calitate de maistru militar, ofițer, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate.
Cei ce au absolvit școala gimnazială, pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, cei ce au absolvit unul dintre colegiile naționale militare, au două variante. Aceștia pot fi admiși în instituțiile de învățământ superior sau pot continua pregătirea în învățământul postliceal de formare. În timpul studiilor în cadrul colegiilor naționale militare, studenții capătă cunoștințele și deprinderi necesare pentru a fi acceptați mai departe la instituțiile de învățământ superior.
Pentru cei ce doresc să devină ofițeri, sunt disponibile 615 locuri. Durata de studiu este între 3-6 ani la 7 unități de învățământ superior și sunt disponibile 40 de specializări. Se pot înscrie tinerii ce îndeplinesc următoarele condiții:
Pentru cei care își doresc o carieră ca maiștri militari, sunt disponibile 531 de locuri, având 27 de specializări. Durata cursurilor sunt de 2 ani și se pot înscrie tinerii în următoarele condiții:
În cazul în care candidații vor să devină subofițeri, sunt disponibile 481 locuri. Durata de studiu este de un an, având 17 specializări. Criteriile pentru înscriere sunt următoarele:
Pentru a fi admis în cadrul Armatei Române, trebuie să treci de probele psihice, probele fizice și un interviu de evaluare finală.
Probele psihologice constau, în primul rând, într-un test de aptitudini ce evaluează randamentul intelectual. Odată terminată această probă, vei avea de completat un chestionar de personalitate. Acesta evaluează posibilitățile de adaptare la condițiile specifice mediului militar. Testul situațional este dedicat doar pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri. Acesta evaluează capacitățile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.
Probele fizice constau în parcurgerea unui traseu utilitar aplicativ și o probă de rezistență. Traseul utilitar aplicativ conține 10 elemente diferite pe un circuit ce măsoară lungimea de 90 m lungime. Acesta evaluează nivelul de dezvoltare e deprinderilor motrice de bază (viteza, îndemânarea, forța, rezistența). Proba de rezistență se desfășoară pe o distanță de 1000 m sau 2000 m, în funcție de categoria de personal pentru care ai optat la înscriere.