Astăzi, 23 octombrie 2020, se împlinesc 14 ani de când armata nu mai este obligatorie la noi în țară. De la 1 ianuarie 2019, au crescut salariile militarilor, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018. Iată cât primește un soldat și ce salariu are un ofițer, potrivit site-ului money.ro.
Decizia ca armata să nu mai fie obligatorie la noi în țară, a fost luată prin intermediul Legii nr. 395/2005. Conform acesteia, au fost suspendate serviciile militare obligatorii, pe timp de pace. Atunci s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Articolul 1. al acestei legi, prevede următoarele:
„cetățenii români, bărbați și femei, care îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare, pot efectua, pe bază de voluntariat, orice formă a serviciului militar, fără discriminare“.
Articolul 2 este cel conform căruia:
„începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, se suspendă. Ultima încorporare a recruților pentru militarii în termen va fi în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006“.
Conform articolului 3, executarea serviciului militar devine obligatoriu, pe durata stării de război, a stării de mobilizare și a stării de asediu.
Prevederile articolului 4 din Legea 395/2005, sunt următoarele:
„Art. 4. După data prevăzută la art. 2 alin. (1), cetățenii români, bărbați, la împlinirea vârstei de 18 ani, se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidență militară, selecționare, stabilirea aptitudinilor și a opțiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare, în situațiile prevăzute la art. 3. Art. 5. – Organizarea și funcționarea recrutării și selecției cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar pe bază de voluntariat vor fi reglementate prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 decembrie 2006. Art. 6. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare și cel al legii privind statutul soldaților și gradaților voluntari, în noile condiții“.
Drepturile bănești ale personalului din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru anul 2019, au fost majorate în conformitate cu prevederile Legii nr. 114/2018.
În perioada 2019-2021, aceste drepturi se vor menține în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.
Potrivit unui studiu realizat pe o platformă de recrutare online, Armata Română se află pe locul 8 în topul celor mai buni 10 angajatori din România, fiind astfel un angajator foarte apreciat.
La studiu au participat 100.000 de oameni, care au apreciat la Armata Română următoarele: