15 mai 2022 | 16:31

Inovația armatei din Ucraina în războiul cu Rusia. Cum a răsturnat raportul numeric de forțe

News
Inovația armatei din Ucraina în războiul cu Rusia. Cum a răsturnat raportul numeric de forțe
Soldații din Ucraina și inventivitatea lor

Armata Ucrainei, vizibil inferioară celei rusești, nu dă înapoi nici în aceste zile. Conform unui raport recent, se pare că nici la inventivitate nu au renunțat. Soldații din Ucraina au transformat vehicule, altădată folosite pentru transportul de marfă, în adevărate arme anti-rachetă. Recent Norvegia a donat sisteme de apărare antiaeriană portabile Mistral, sau MANPADS. Nordicii au trimis inclusiv cel puțin 100 de rachete și un număr nespecificat de lansatoare, în Ucraina. Acum, datorită unei donații suplimentare de o cantitate nedeclarată de camionete Fiat Fullback 4×4 din partea fundației ucrainene „Come Back Alive”, unele dintre aceste sisteme Mistral sunt acum mobile.

Soldații din Ucraina și inventivitatea lor

Forțele armate ale Ucrainei au primit sisteme de rachete antiaeriene portabile Mistral. Fundația caritabilă ucraineană „Come Back Alive” a publicat fotografii ale militarilor dotați cu MANPADS Mistral.

În aprilie, Norvegia a luat decizia de a trimite aproximativ 100 de sisteme în Ucraina. Cu toate acestea, din mesaj nu reiese clar dacă acesta se referea la numărul de lansatoare sau la numărul total de rachete antiaeriene transferate împreună cu lansatoarele.

Fundația „Come Back Alive” a donat vehicule pentru a dota în continuare aceste sisteme. Fundația promovează crearea de grupuri mobile de foc cu sisteme de rachete antiaeriene portabile.

„Nu este vorba de un grup de luptă. Grupurile mobile de foc cu MANPADS și ATGM trebuie să fie rapide. Acestea distrug dronele și elicopterele inamice, iar în viitor vor acoperi și avioanele de luptă rusești.

Se lucrează, în special, cu sisteme Stingers și 9K38 Igla. Iar acest tip de muncă are într-adevăr nevoie de mobilitate. De aceea donăm acestor grupuri vehicule noi, nu folosite. Aceste vehicule sunt funcționale și rapide și ar putea ajuta la lovirea țintelor în mișcare.”, explică Andrei Rimaruk, șeful departamentului militar al fundației

Mistral MANPADS este conceput pentru a distruge elicopterele care zboară la joasă înălțime și aeronavele inamice. Dezvoltarea rachetei a fost supusă următoarelor obiective. O singură rachetă pentru toate modificările, independența metodei de lansare și o întreținere minimă necesară.

Fundația „Come Back Alive”  sprijină forțele ucrainene

Fundația „Come Back Aliv”e este o organizație neguvernamentală ucraineană finanțată prin crowdfunding, înființată de Vitali Deineg în 2014, după ce Rusia a cucerit Crimeea. Fundația a început apoi să sprijine forțele ucrainene prin strângerea de fonduri pentru a livra provizii și tehnologii, de la veste antiglonț până la sisteme optice termice.

Odată cu livrarea Fiat Fullback, „Come Back Alive” speră să promoveze implementarea unor „grupuri mobile de foc” echipate cu Mistral-uri de fabricație franceză pentru a contribui la abordarea amenințării aeriene iminente reprezentate de forțele rusești.

Mistral-ul produs de MBDA este un MANPADS cu rază scurtă de acțiune și cu căutare de căldură. Sistemul este ideal pentru a fi utilizat împotriva țintelor aeriene, cum ar fi vehiculele aeriene fără pilot, sau UAV, precum și aeronavele cu aripi fixe și rotative.

Rachetele Mistral donate Norvegiei provin de fapt de la marina franceză, dar au fost furnizate de la sisteme de lansare portabile, care pot fi utilizate pe uscat. Având în vedere că nu sunt la fel de mobile ca alte MANPADS, acest lucru a determinat probabil instalarea lor în platformele camioanelor, transformându-le în ceva asemănător cu sistemele SAM cu bază tehnică, spun specialiștii.

Rușii se vor confrunta probabil cu un război de gherilă în creștere în Ucraina

Raportul de forțe, unul de altfel inegal, spun specialiștii, ar putea determina soldații ucraineni să adopte un posibil război de gherilă. Analizele enunțate de ublicații, precum Wall Street Journal, se bazează și pe anumite semnale din teren. Forțele armate ucrainene nu urmează scenariul așteptat de ruși.

Acestea ar fi trebuit să fie înfrânte la câteva zile după invazia din 24 februarie. Cel puțin așa sugera o declarație de victorie a Rusiei publicată accidental. În ziua invaziei, ministrul german de finanțe Christian Lindner i-a spus chiar ambasadorului ucrainean care implora ajutor că totul se va termina în câteva ore. În schimb, războiul a intrat bine în a treia lună, iar o victorie rusă pare mai îndepărtată ca niciodată.

Odată ce Ucraina a fost ocupată și a fost instaurat un regim marionetă, ucrainenii ar fi trebuit să se întoarcă la războiul de partizani. Acest aspect ar fi transformat războiul într-un lung și amar impas pentru Rusia.

Încă o dată, ucrainenii nu au ascultat. În loc să aștepte înfrângerea, ei spun că plănuiesc să lanseze o campanie coordonată de gherilă. Lucrurile deja se desfășăaro dupăun astfel de sscenariu. Totul se derulează în paralel cu războiul obișnuit.

„Sezonul unui safari total de gherilă ucraineană va începe în curând.

Atunci va rămâne un singur scenariu relevant pentru ruși: cum să supraviețuiască.”, a anunțat la sfârșitul lunii martie șeful serviciilor secrete militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov.

Forțele pentru operațiuni speciale ale țării au un rol important

Forțele de apărare teritorială din Ucraina sunt separate în mod oficial de o mișcare de rezistență de partizani sau de gherilă, care poate fi încă în curs de formare. Detaliile sunt neclare. Forțele pentru operațiuni speciale ale țării, ai căror membri sunt foarte bine pregătiți în războiul neregulat, joacă un „rol principal în organizarea, pregătirea, susținerea și conducerea mișcării de rezistență”.

Acestea au înființat un Centru virtual al Rezistenței Naționale. Centrul oferă instrucțiuni detaliate pentru acțiunile de partizanat. Oferă inclusiv cum să pregătească ambuscade, să răspundă la atacuri chimice.

Oferă informații despre cum să organizeze rezistența pașnică. Potrivit site-ului web al centrului: „Pentru a deveni un răzbunător invizibil de care ocupanții se vor teme, este necesar să cunoști tactici, medicină, securitate pe internet, arme artizanale și acțiuni non-violente.”

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro