Drojdia este un ingredient esențial în multe dintre produsele de panificație. Ea ajută aluatul să crească, rezultând în cele din urmă o pâine foarte moale. Pentru prepararea de produse de panificație, drojdia este vândută sub formă uscată sau activă (o pulbere maro). Ce putem face, însă, atunci când nu mai avem drojdie? Iată câțiva înlocuitori pentru drojdie care te pot salva în momentele de criză. Rezultatul va fi același.
Din fericire, există multe ingrediente care pot copia rolul drojdiei în procesul de coacere și sunt ieftine. Dintre acestea, vom menționa în articolul de astăzi doar trei: praful de copt, bicarbonatul de sodiu și maiaua. Aceste trei ingrediente, dacă putem numi și maiaua astfel, sunt cele mai bune înlocuitoare pentru drojdie.
Praful de copt este un ingredient de bază în bucătării. Acesta conține bicarbonat de sodiu și un acid, de obicei cremă de tartru. La fel ca drojdia, praful de copt acționează ca un agent de fermentare, în două etape: reacție cu lichidul și reacție cu căldura. În primul caz, când este umezit, acidul reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a produce bule de dioxid de carbon. În cel de-al doilea caz, atunci când sunt încălzite, bulele de gaz se dilată și fac aluatul să crească.
Praful de copt reacționează imediat când este expus la lichid și căldură. Astfel, spre deosebire de drojdie, praful de copt nu presupune și o perioadă de timp în care trebuie lăsat să acționeze (în cazul drojdiei, aluatul trebuie lăsat la crescut).
În produsele de panificație, puteți înlocui drojdia cu o cantitate egală de praf de copt. Țineți cont doar de faptul că efectele de fermentare ale prafului de copt nu vor fi la fel de distincte ca cele ale drojdiei.
Puteți folosi, de asemenea, bicarbonat de sodiu combinat cu un acid, pentru a înlocui drojdia. Bicarbonatul de sodiu și acidul lucrează împreună pentru a provoca aceleași reacții ca și praful de copt. Cu toate acestea, folosirea bicarbonatului de sodiu sau a acidului în mod separat nu va face ca produsele să crească. Cele două, bicarbonatul și acidul, trebuie combinate obligatoriu ca reacția să aibă loc.
Câteva exemple de acizi pe care puteți să îi folosiți alături de bicarbonat de sodiu pentru a replica acțiunea drojdiei sunt: suc de lămâie, lapte bătut, lapte și oțet amestecate în raport 1:1 etc.
Pentru a înlocui drojdia cu bicarbonat de sodiu și acid în cadrul unei rețete, înlocuiți jumătate din cantitatea necesară de drojdie cu bicarbonat de sodiu și cealaltă jumătate cu acid. De exemplu, dacă o rețetă prevede 2 lingurițe de drojdie, folosiți 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și 1 linguriță de un acid.
La fel ca în cazul prafului de copt, bicarbonatul de sodiu și acidul nu necesită un anumit timp în care să acționeze. Efectele sale vor fi imediate și, totodată, la fel de puternice ca cele ale drojdiei.
Citește și: Cum se prepară drojdia de casă, uşor şi ieftin. Ai nevoie de doar 4 ingrediente
Nu în ultimul rând, maiaua reprezintă, de asemenea, un agent de fermentare și dospire care poate fi folosit foarte ușor ca substituent al drojdiei în diverse produse de patiserie.