Atunci când ai poftă de ceva bun și te gândești să gătești o ciorbă foarte bună, este important să treci în revistă toate ingredientele pe care le folosești pentru preparat. Specialiștii atrag atenția asupra unui anumit ingredient care poate fi nociv pentru organismul uman.
Ce ingredient nociv este pus în ciorbă
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a procurat produse de tip borș la plic, pentru a realiza un studiu prin care să atragă atenția oamenilor în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și ce efecte nocive ar putea avea asupra sănătății organismului uman.
Studiile arată că specialiștii au găsit următoarele ingrediente în preparatul de mai sus:
- 100% dintre produsele analizate conțineau acid citric;
- 85% dintre produsele analizate conțineau acid lactic;
- 77% dintre produsele analizate aveau monoglutamat de sodiu. E621 – Monoglutamat de sodiu – poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri. Nu trebuie consumat de către femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci;
- 77% dintre produsele analizate conțineau grăsime vegetală de palmier (nu s-a menționat de către producător dacă grăsimea este parțial hidrogenată sau nehidrogenată).
Potrivit specialiștilor în domeniu, uleiul de palmier parțial hidrogenat și/sau hidrogenat conține acizi grași de tip trans, care pot crește nivelul colesterolului nociv.
Citește și Când să adaugi găluștele în supă pentru cel mai bun gust. Așa vor fi foarte pufoase
Ce E-uri conține supa la plic
În consecință, acest lucru ar putea duce la apariția unor afecțiuni cardiace și a unor probleme grave de sănătate, subliniază aceiași experți.
De asemenea, supele la plic conțin și alte E-uri, ce pot afecta organismul, conform oamenilor de știință:
- E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.
- E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
- E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
- E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.
- E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.
Citește și Ingredientul care nu are ce să caute în ciorbă. Greșeala uriașă făcută de gospodine
Editor foto: Bucur Dan