Iahnia de fasole este preferată de cei mai mulți români. Gospodinele o prepară mai ales în sezonul rece pentru că merge perfect cu țuica fiartă cu piper și cârnații care vor fi în prim-plan în special de sărbătorile de iarnă. Românii știu cel mai bine să prepare acest fel de mâncare care pare că este simplu. Bucătarii profesioniști știu că există un ingredient banal care se pune la fiert și care îi dă o aromă incredibilă.
Iahnia de fasole este un preparat iubit de toți românii. Cei mai mulți abia așteaptă sezonul rece pentru a face rețeta chiar la ei acasă. În timpul acesta, alții preferă să o mănânce în aer liber de 1 Decembrie. Ea se servește cu o țuică fiartă cu piper și cârnați grași de porc.
Majoritatea cetățenilor își comandă lângă o porție de salată de murături compusă din: castraveți, conopidă, varză sau ardei. Deși pare foarte simplă de făcut, unele gospodine nu o prepară ca la carte și uită un ingredient special. Bucătarii profesioniști pregătesc iahnie de fasole foarte atent și utilizează unele secrete pentru un gust de-a dreptul delicios. Mai exact, este vorba despre cimbru.
Multe bunici adoră să adauge exact la mijlocul preparării acest condiment. Mai mult decât atât, la final nu trebuie să uiți să pui și o lingură de oregano. În unele părți ale țării se pune inclusiv și chimen în compoziție pentru o aromă proaspătă și neașteptată, dar nu este pe placul tuturor.
Preparatul tău trebuie să conțină: chimen, o ceapă, 500 grame fasole, doi morcovi, un kilogram de ciolan afumat, o lingură de ulei, trei linguri de pastă de tomate, patru foi de fain, o jumătate de lingură de cimbru, sare, piper negru, o jumătate de lingură de boia de ardei, o jumătate de lingură rasă de oregano.
Pune fasolea la fiert, după ce lași boabele la înmuiat peste noapte. Schimbă apa de două sau trei ori în acest proces. Nu uita să fierbi ciolanul separat, iar mai apoi să îl adaugi lângă boabe. Păstrează supa de carne și călește în timpul acesta toate ingredientele rădăcinoase alături de condimente.
Adaugă pastă de tomate și patru foi de dafin și pune totul la fiert alături de carne, supă și boabele de fasole. Lasă preparatul să scadă pentru cel puțin 20 de minute, iar mai apoi adaugă zeama de la jumătate de lămâie pentru un gust acrișor.