Ce să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Scapă de aceste greșeli!

Ce să faci dacă aluatul de cozonac nu crește. Scapă de aceste greșeli!
Ce sa faci daca aluatul de cozonac nu creste. Scapa de aceste greseli

În perioada sărbătorilor pascale, gospodinele pun la bătaie cele mai gustoase, simple și rapide rețete de cozonac. Fie că vorbim de un desert de post sau nu, iată câteva trucuri geniale pentru ca preparatul tău să fie unul cu adevărat desăvârșit. Ce poți face pentru ca aluatul de cozonac să crească atât cât trebuie.

Trucuri pentru ca aluatul de cozonac să crească

Atunci când ne apucăm de preparat un cozonac, de post sau nu, cel mai important detaliu este ca aluatul să crească suficient. Astfel, desertul se coace cum trebuie și va avea un gust minunat, la final.

Cu siguranță ai o mamă, soră, mătușă, bunică sau alte doamne cu experiență în arta culinară care mereu te sfătuiesc să alegi cu grijă ingredientele pentru cozonac, în așa fel încât coca să fie crescută corespunzător.

De asemenea, aluatul de cozonac trebuie frământat cu simț de răspundere și păstrat la temperatura potrivită, într-un loc cald, dar ferit de soare. Iată câteva greșeli pe care le fac anumite persoane, atunci când prepară desertul, iar cozonacul nu crește:

Nu ai cernut suficientă făină

Făina este ingredientul principal al cozonacului, precum și al tuturor prăjiturilor sau deserturilor. Potrivit celor de la ego.ro, făină trebuie să fie bine uscată, caldă și să fie cernută 2-3 zile la rând. Nu uita că făina trebuie ținută la cald, înainte de frământare.

Ingredientele să fie la temperatura camerei

De asemenea, ingredientele pentru cozonac nu trebuie să fie reci, proaspăt scoase din frigider. Acestea trebuie să fie păstrate la temperatura camerei, iar aluatul trebuie să fie cald înainte de a fi pus în cuptor.

Ai pus prea multă drojdie

Poate nu ți se pare foarte important, dar trebuie să respecți întocmai gramajele din rețeta de cozonac și să nu pui prea multă drojdie. În caz contrar, aluatul se va întări și nu va crește adecvat, fiind dificil de a-l frământa.

Ai grijă cât timp frămânți aluatul de cozonac

Pentru ca aluatul pentru cozonac să fie pufos și să desfacă în șuvițe, coca trebuie frământată de trei ori, cu pauze de câte 30 de minute.

  • 40-50 de minute – prima frământare.
  • 5-10 minute – a doua frământare.
  • 5-10 minute – a treia frământare.

După fiecare frământare, aluatul de cozonac se trântește în vas sau pe masă, de 20 de ori. Aluatul de cozonac se ține la dospit în jur de 12 ore, iar în cameră trebuie să fie cald. În caz contrar, aluatul nu va crește.

Un truc genial pentru ca aluatul să crească mai repede este să pui vasul în care se află coca în cuptor la o temperatură de 40 de grade Celsius, timp de 15 minute.

Răbdarea este o virtute, atunci când prepari un cozonac. Nu uita să lași aluatul suficient timp să dospească, la o temperatură a camerei de 22 – 23 de grade Celsius, preț de 2 – 3 ore.

Urmăriți Playtech.ro și pe