Ce ingredient trebuie să pui în apa în care fierb ouăle și nu ne referim doar la sare. Ingredientul la care facem referire se folosește pentru a nu avea probleme atunci când trebuie să decojești ouăle fierte. Deși unii aleg să pună sare în apa care fierb ouăle, pentru ca ele să se decojească mai ușor, metoda nu este una sigură, tocmai de aceea trebuie să te folosești de alt ingredient util.
Astfel, pentru ca ouăle să se decojească ușor după fierbere, trebuie să adaugi în apa de pe foc o linguriță de bicarbonat de sodiu. Acest ingredient foarte util în bucătărie, de altfel, te va ajuta în operațiunea de decojire cu succes a ouălor fierte.
Ce mai trebuie să ai în vedere în acest proces este și prospețimea ouălor. Cele mai vechi de șapte zile se fierb mai greu și tot mai greu se și decojesc. Dar dacă alegi să folosești bicarbonatul de sodiu vei scăpa de această grijă.
Dar mai este o metodă pentru a decoji mai simplu ouăle fierte. Astfel, imediat după ce le-ai scos din apa clocitită, trebuie să ai la îndemână o crăticioară cu apă foarte rece, dacă nu chiar cu gheață. Răcirea rapidă a ouălor va ajuta să le decojești mai ușor. Cât despre tipul de ouă fierte pe care îl dorești, trebuie să fii atent la timpul pe care îl petrec acestea în apa fiartă.
De menționat este că ouăle se pun în apă atunci când ea este caldă, dar nu a ajuns la punctul de fierbere. Acela este de fapt momentul în care trebuie să adaugi ouăle.
Dacă vrei să servești la micul dejun ouă fierte moi, ele trebuie să stea în apă vreme de patru minute. Dacă le preferi cleioase, trebuie să lași la fiert un timp de șase minute, iar dacă vrei să le servești tari, trebuie să le lași în apă 10 minute, după care să le scoți.
Dacă ouăle au stat la frigider, înainte de a le fierbe trebuie să le ții o jumătate de oră la temperatura camerei. Motivul este acela că schimbarea bruscă de temperatura poate duce la spargerea cojii sau poate reduce calitățile oului.
Un alt sfat pentru fierberea corectă a ouălor este alegerea unui vas lejer, pentru ca ouăle să nu fie înghesuite sau să stea unele peste altele.