Câte minute se fierb ouăle, de fapt. Ce trebuie să faci, în funcție de preferințele pe care le ai

Câte minute se fierb ouăle, de fapt. Ce trebuie să faci, în funcție de preferințele pe care le ai

Deși fierberea unui ou poate părea o joacă de copii, nu de puține ori se întâmplă ce acesta să iasă ori prea tare, ori prea moale. Întrucât ouăle pot fi delicioase dacă respecți anumite reguli, un prim factor de care trebuie să ții cont atunci când le fierbi este timpul. Prin urmare, este necesar să stai cu ochii pe ceas. Află, în continuare, câte minute trebuie fiert un ou, în fucție de preferințe.

Câte minute se fierb ouăle, de fapt

Oul este un aliment de bază în dieta omului, unul extrem de popular chiar. Cu ajutorul ouălor putem obține un mic dejun delicios, însă îl putem folosi și ca ingredient în preparate ceva mai sofisticate. Ba chiar în putem integra și într-un desert gustos. Totuși, mulți dintre noi preferă să servească oul fiert. Ce ne facem însă când îl vrem tare și iese moale sau invers?

Ei bine, pentru că nu putem vedea cum se gătesc înăuntru, este important să fim atenți la ceas, pentru a respecta timpul de fierbere, care diferă în funcție de rezultatul pe care vrem să-l obținem. Pentru a obține ouă fierte moi, cleioase sau tari, este esențial să punem mai întâi apa la fiert într-o oală, însă aceasta nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.

Pentru a mulțumi pe toată lumea, atât pe cei care preferă ouăle foarte moi, cu gălbenușul aproape lichid și albușul din jurul lui moale, cât și pe cei care preferă oul fiert mediu, cu gălbenușul ușor moale și albușul bine gătit, sau pe cei care preferă ouăle tari, cu gălbenușul tare și albușul foarte bine gătit, ne-am gândit să vă dezvăluim timpii de gătire aferenți gradului de gătire al gălbenușului.

Citește și: Câte minute se fierbe mălaiul în apă pentru mămăligă, de fapt. Secretul să iasă delicioasă

Ce trebuie să faci, în funcție de preferințe

Dacă-ți dorești ca ouăle să fie foarte moi, lasă-le să stea în apa fierbinte timp de 4 minute. Dacă vrei ca ele să iasă cleioase, lasă-le la fiet timp de 6 minute. În cazul în care ai poftă de ouă tari, lasă-le în apă timp de 10 minute.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să servim un ou fiert moale sau tare, în funcție de preferințe, este categoria din care face parte (ouă de rață, de gâscă, de prepelită, de găină, etc.).

Cât fierbi un ou de găină

Dacă e mediu:

Fiert moale: 2.5 – 3 minute;

Fiert tare: 6 – 7 minute.

Dacă e mare:

Fiert moale: 3.5 – 4 minute;

Fiert tare: 9 – 10 minute.

Cât fierbi un ou de raţă

Fiert moale: 3.5 – 4 minute;

Fiert tare: 6 – 7 minute.

Cât fierbi un ou de gâscă

Fiert moale: 9 – 10 minute;

Fiert tare: 13 minute.

Cât fierbi un ou de struţ

Fiert moale: 50 minute;

Fiert tare: 1.5 – 2 ore.