Ingredientul ieftin din bucătărie care îți dă legume mari. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru a rodi

Ingredientul ieftin din bucătărie care îți dă legume mari. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru a rodi
Ingredientul ieftin din bucătărie care îți dă legume mari. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru a rodi

Roșiile s-au scumpit și importurile cresc, așa că mulți dintre cei care aveau o bucată de pământ neexploatată au preferat să o aducă la viață cu răsaduri de tomate. Pentru a avea și foloase de pe urma muncii, trebuie ceva documentație. Pe lângă sol și apă, factori principali, există și un truc ce va ajuta enorm: o soluție care are la bază un ingredient ieftin din bucătărie.

Soluția minune pentru a avea legume mari. Trebuie să folosești un ingredient ieftin din bucătărie

În primul rând, pentru a obține culturi productive, de calitate și cât mai timpurii, este foarte importantă calitatea răsadurilor. După acest pas, este nevoie de ceva pentru fertilizarea roșiilor și a legumelor de grădină, în acest caz soluția de drojdie.

Rețeta

Pentru a prepara rețeta clasică de soluție cu drojdie pentru legume aveți nevoie de minimum două zile. Puneți 100 de grame de drojdie proaspătă în 10 litri de apă caldă, apoi adăugați și 10 linguri rase de zahăr. Lichidul se lasă trei zile într-un loc călduros, apoi se poate folosi atât pentru stropirea frunzelor, aplicare foliară – diluție de 250 ml la 10 litri de apă, fie direct la rădăcină – diluție de 3 litri de soluție la 10 litri de apă.

O altă rețetă pentru această soluție de fertilizare este cea în care la un litru de apă caldă se pun un gram de drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr. Se amestecă și se lasă la odihnit preț de cel puțin două zile. Lichidul obținut trebuie diluat cu apă înainte de folosire, în proporții de 1:5.

Ce conține drojdia pentru a ajuta plantele?

Drojdia este un grup de ciuperci unicelulare, cu aproape 1.500 de specii. De obicei, celule de drojdie au diametrul de 3-7 microni. De mii de ani, oamenii o folosesc pentru coacere și fermentare, dar ea secretă și multe substanțe utile pentru plante: vitaminele grupei B, auxine, tiamina, citochinine. Plantele reacționează bine la toate aceste substanțe.

Tomata: mai multe cereri decât fonduri

Din ce în ce mai mulți legumicultori români vor bani de la guvern pentru a cultiva roșii. Însă, anul acesta, Ministerul Agriculturii are un plafon de 39 de milioane de euro care nu acoperă totalul cererilor. Instituția precizează că dosarele trebuie verificate și numai cei care se califică vor primi sprijinul de 3.000 de euro. În același program ”Tomata” au fost descoperite și fraude mari care sunt cercetate acum, la Parchet.

1 kilogram de roșii = 20 de lei în Oradea

„Am cheltuit aproape o dată și jumătate față de anul trecut, undeva cu 12-15 mii de lei mai mult ca și anul trecut, doar pe foc. Anul trecut am ieșit la 15 lei, anul asta la 20 de lei. Unii clienți mai comentează, dar cumpără, că știu că avem roșii de calitate”, a spus producătorul de roșii Marcel Maxim, pentru Știrile PRO TV.