Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători. Orice gospodină știe că niciun cozonac cumpărat din comerț nu se compară cu un cozonac abia scos din cuptor. Așadar, pentru Crăciun, vă propunem o rețetă tradițională de cozonac, dar mai ales vă arătăm care este ingredientul banal care se pune în crema de cozonac pentru un gust special.
Nu există Crăciun fără tradiționalul cozonac. Acest desert este savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării și reprezintă o adevărată provocare pentru gospodine.
Nu este simplu de preparat și necesită o atenție sporită, pentru ca rezultatul final să fie unul bun. De regulă, crema cozonacilor se face din nucă, mac, ciocolată, rahat, fructe confiate sau brânză.
Cea mai căutată cremă de cozonaci este cea cu crema de cacao și esențe de rom. Multe gospodine au deja o rețetă pe care o folosesc în mod curent, fie după o rețetă de familie, fie după o rețetă aleasă de pe internet. Este important ca atunci când faceți cozonaci să țineți cont că aluatul trebuie să susțină o anumită cantitate de umplutură fără să se prăbușească sub greutatea ei.
În materialul care urmează vă prezentăm, pas cu pas, rețeta tradițională de cozonac, cu umplutura de cacao și esență de rom. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru ca cozonacul de Crăciun să vă iasă ca la carte.
Prima dată se pun gălbenușurile într-un bol înalt și se amestecă cu sarea, coaja de portocale și romul. Se cerne făina într-un vas mare și se face o gropiță în mijlocul ei. Drojdia se amestecă cu o lingură de zahăr și laptele cald și se toarnă în groapa formată. Se presară un strat fin de făină și se lasă 10 minute pentru a crește.
Între timp se încălzește restul de lapte și se dizolvă zahărul în el, iar untul se topește cu uleiul, se încălzesc amândouă.
Ouălele se toarnă și se amestecă cu laptele și zahărul, apoi se începe să frămânți. Se încorporează puțin câte puțin din unt și ulei.
Trebuie să obțineți un aluat moale și nelipicios.
Bolul în care s-a făcut aluatul se acoperă și se lasă la loc călduț, pentru ca aluatul să-și dubleze volumul.
Între timp se prepară și crema. Toate ingredientele se pun într-o cratiță și se fierb timp de 3-4 minute. După se ia de pe foc și se lasă la răcit.
După ce aluatul a crescut se pune pe masă și se împarte în două bucăți. Fiecare bucată se întinde în formă de dreptunghi și trebuie să aibă lungimea dublă față de cea a tăvii în care se vor coace cozonacii.
Fiecare parte de aluat se umple cu jumătate din cremă, se rulează și se face o tăietură pe mijloc.
Cozonacii se pun în tăvi și se mai lasă să crească o jumătate de oră, apoi se ung cu gălbenușurile amestecate cu lapte și se presară semințele de susan.
Cozonacii se dau la cuptor la 180°C, timp de 20 de minute, apoi se scade la 160°C. Se coc până când sunt gata. După ce sunt scoși de la cuptor, se lasă la răcit în tăvi.
Citește și: Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova