În perioada 2019-2020, turismul și agricultura au înregistrat un regres din cauza crizei sanitare creată de pandemie, fiind o scădere a cererii pieței, potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș.
Foarte afectate au fost principalele culturi agricole din județul Maramureș, precum floarea soarelui sau porumbul, dar și principalele categorii de animale , cu valori superioare mediilor regionale și naționale. Anul 2019 a înregistrat o scădere a producției agricole față de anul precedent.
„Pentru judeţul Maramureş, anul 2019 a fost un an de scădere a producţiei agricole, raportat la anul precedent, atât în ramura vegetală, cât şi animală.Scăderile aferente anului 2019 trebuie privite în contextul anului agricol 2018, considerat ca un an cu performanţe spectaculoase în sectorul agricol în România”, a spus, în raport, Florentin Tuş.
Mai mult de atât, o scădere semnificativă s-a înregistrat și în cazul capacității de cazare turistică, regional și național, față de anii precedenți. Acest lucru se datorează restricțiilor impuse de autorități în contextul sanitar internațional.
Județul Maramureș se situa era pe locul 17 în anul 2020, la numărul total de turiști străini, în ceea ce privește înnoptările în structuri de primire turistică și pe locul 16 la totalul de înnoptări la numărul de turiști români. Față de anul 2019, numărul de înnoptări al turiștilor s-a înjumătățit la nivel național și la nivel județean.
Potrivit unui raport al CCI Maramureș, volumul de lemn recoltat la nivelul județului Maramureș a fost mai mic în anul 2020 față de cel din anul precedent. Raportat la perioada dintre anii 1990 – 2018, anul 2018 a fost un an de maxim al recoltării, atât la nivel regional, cât și la nivel național.
Din fericire, economie europeană va reveni mai repede decât se anticipa, întrucât activitatea din primul trimestru al acestui an a depășit așteptările.
„Din punct de vedere economic, se estimează că economia europeană va reveni mai repede decât se aştepta anterior – activitatea din primul trimestru al anului 2021 a depăşit aşteptările. Situaţia sanitară îmbunătăţită a determinat o relaxare mai rapidă a restricţiilor în al doilea trimestru.
Ne aşteptăm ca în prognoza de toamnă a Comisiei, din noiembrie 2021, aceste date să fie revizuite în concordanţă cu estimările BNR, care ne indică pentru trimestrul IV al anului 2021 o inflaţie IAPC de 7,5%, şi o valoare de 5,9% pentru trimestrul IV al anului 2022″ a mai precizat, Florentin Tuş.